OR informeert én communiceert naar achterban

7 augustus 2023 | Door redactie

De ondernemingsraad (OR) vertegenwoordigt de belangen van de werknemers bij de bestuurder. Goede communicatie is daarbij van groot belang. De OR kan de achterban onder meer via agenda’s en verslagen informeren over ontwikkelingen. Er is echter een verschil tussen informeren en communiceren.

Bij informeren is er sprake van eenrichtingsverkeer. De OR verstrekt informatie aan (een deel van) de werknemers. Dat kan bijvoorbeeld door een verslag van een OR-vergadering op het intranet te publiceren. Communiceren naar de achterban draait om een uitwisseling, waarbij de achterban kan reageren op de boodschap van de OR. Elke OR kiest een manier van informeren en communiceren (tool) die bij de raad, de werknemers en de organisatie past.

Goede communicatie maakt OR zichtbaar voor de achterban

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) bevat maar een paar bepalingen die met achterbancommunicatie te maken hebben. Zo moet de OR de agenda’s en verslagen van de OR-vergaderingen en de overlegvergaderingen met de bestuurder kenbaar maken en is de OR verplicht om een jaarverslag te publiceren. Wettelijk gezien mag de OR het hierbij laten, maar de OR doet er verstandig aan om meer werk te maken van zijn communicatie met de achterban. Communicatie is voor de OR namelijk cruciaal om de betrokkenheid van de achterban te vergroten (artikel).

OR moet rekening houden met gevoelens achterban

Zeker in situaties waarin er voor de werknemers veel op het spel staat, bijvoorbeeld bij onderhandelingen over een arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk dat de OR niet alleen maar informatie zendt richting de achterban. De achterban moet ook vragen kunnen stellen en input kunnen geven. De OR doet er hierbij goed aan om de achterban te raadplegen en rekening te houden met wat er leeft onder de achterban, die mogelijk in onzekerheid verkeert. De input kan de OR meenemen in het overleg met de bestuurder. Het is geen garantie voor een positief resultaat van de onderhandelingen, maar de achterban voelt zich dan wel betrokken, gehoord en heeft meer vertrouwen in de OR.