Hoe veilig en gezond is de werkplek?

3 december 2015 | Door redactie

Als een werkgever wil analyseren hoe hij de gezondheid en veiligheid van werknemers nog beter kan waarborgen, komt de nieuwe adviestool ‘De andere kijk op jouw zaak’ van pas. Deze gratis applicatie is onderdeel van het overheidsprogramma zelfregulering Gezond en Veilig Werken.

Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden zijn op basis van de Arbowet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Wat een werkgever kan en moet doen om deze veiligheid en gezondheid te garanderen, is afhankelijk van de omstandigheden. Die omstandigheden en de bijbehorende arbomaatregelen (tool) komen aan bod in de gratis adviestool ‘De andere kijk op jouw zaak’.

Vragenlijst brengt arbeidsomstandigheden in kaart

Zowel werkgevers als arboprofessionals kunnen de adviestool doorlopen door een vragenlijst in te vullen. De vragen hebben betrekking op de Arbowet- en regelgeving, de organisatie(cultuur) en de techniek en middelen op de werkvloer. Na het invullen van de vragenlijst krijgt de toolgebruiker te zien hoe zijn organisatie scoort op het gebied van veiligheid en gezondheid. Daarnaast krijgt hij tips en voorbeelden om binnen zijn organisatie verdere verbeteringen door te voeren.

Adviestool onderdeel van beleid ministerie van SZW

De webapplicatie ‘De andere kijk op jouw zaak’ – ook te downloaden als mobiele app in de App Store en Google Play Store – is ontwikkeld voor het programma zelfregulering Gezond en Veilig Werken. Dit programma is opgezet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en moet ervoor zorgen dat er vanuit de werkgevershoek initiatief wordt genomen om werken nog veiliger en gezonder te maken.