Maak bedrijfsvoertuigen en de auto van de zaak winterklaar

10 januari 2024 | Door redactie

Werknemers met een auto van de zaak kunnen met dit winterse weer tegen problemen aanlopen als de bedrijfswagen niet winterklaar is. De vorst, gladheid en pekel op de weg kunnen ervoor zorgen dat de auto niet start of erger: van de weg raakt. Voorkom ongelukken en maak het wagenpark winterklaar!

Door bedrijfsvoertuigen winterklaar te maken, zijn veel winterse problemen te voorkomen. Het is handig om deze tips te delen met werknemers met een auto van de zaak. Zo kunnen ze alvast zelf proberen te voorkomen dat ze straks staan te koukleumen langs de kant van de weg of betrokken raken bij een ongeluk. Kijk echter ook het servicecontract van de leasemaatschappij (tool) erop na. Mogelijk zit er een winterbeurt in het pakket en is dat deel van het wagenpark in één klap winterklaar te maken.  

Tips om de auto van de zaak te wapenen tegen vriesweer

Naast het paraat hebben van een wintersetje voor de auto met spullen zoals een ijskrabber, een slotontdooier, een ijsdeken (voor de voorruit), een ruitondooier en warme dekens voor het geval van pech, zijn er nog een aantal zaken die bestuurders kunnen doen om bedrijfsvoertuigen te wapenen tegen de lage temperaturen, vorst en gladheid:

  • Controleer de ruitenwissers en vernieuw ze zo nodig.   
  • Controleer de ruitensproeiervloeistof en vul bij met antivries.
  • Controleer de koelvloeistof en vul deze zo nodig bij.
  • Controleer de accu. De accu raakt sneller ontladen bij lage temperaturen. Het rijden van korte afstanden is dan meestal niet voldoende om de accu weer op te laden, dus probeer dan een iets langere rit in te plannen. 
  • Controleer de verlichting (denk ook aan de mistlampen!).
  • Leg winterbanden op voor meer grip op de weg en controleer ook de bandenspanning (verschilt per auto) en het profiel (minimaal 4 mm).
  • Vet de rubbers van de deuren in zodat deze niet vastvriezen. Hiervoor zijn speciale sticks verkrijgbaar, maar talkpoeder werkt ook.
  • Gebruik de handrem niet bij vorst. Deze kan vastvriezen, tenzij het een elektrische handrem is. Laat de auto in ‘P’ (automaat) of in de eerste versnelling (handgeschakeld) staan. Is de handrem vastgevroren, dan is deze te ontdooien door de motor (lang) te laten draaien.

Meer informatie over werken in extreem weer vindt u in de toolbox Veilig werken bij extreem weer regelt u in zes stappen.