Oplaadbare accu bij onzorgvuldig gebruik extra risico

8 augustus 2023 | Door redactie

Nu mensen ook op het werk in toenemende mate oplaadbare accu’s bij zich hebben, is het belangrijk om daar bij de brandpreventie rekening mee te houden. Sinds de coronapandemie hebben bijvoorbeeld heel veel werknemers een laptop bij zich vanwege het hybride werken. In grote lijnen gelden dezelfde tips als voor de thuissituatie.

Vrijwel iedere werknemer komt tegenwoordig naar het werk met een oplaadbaar apparaat bij zich. Denk alleen al aan de laptop, die sinds het hybride werken gemeengoed is geworden. Oplaadbare lithium-ion-accu’s kunnen echter – vooral bij verkeerd gebruik – ontbranden. En ze zitten in allerlei apparaten, van de smartphone tot de e-bike. Vooral de accu van de e-bike brengt wat meer risico met zich mee. De brandweer meldt in een artikel op Nu.nl dat het al veel zou schelen als mensen zich bewust worden van de risico’s en een aantal tips ter harte nemen. De bhv in uw organisatie kan deze ook goed gebruiken. De belangrijkste winst ligt bij het opladen: laad de batterij nooit op zonder toezicht, gebruik de originele oplaadkabels en haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is. Daarnaast is er winst te behalen bij de logistiek: leg het apparaat bij het opladen onder een rookmelder en zorg dat de oplaadplek niet in een vluchtroute (infographic) ligt.

Batterijbrand kan opnieuw oplaaien

Mocht het toch fout gaan en het lukt de bhv om de brand zelf te doven, waarschuw dan alsnog de brandweer. Een op het oog gebluste batterijbrand kan namelijk steeds opnieuw oplaaien. En uit preventief oogpunt is het belangrijk om een gevallen apparaat met accu (of losse accu) te laten controleren. Kleine beschadigingen kunnen namelijk kortsluiting in de hand werken. Begin de maatregelen met in kaart brengen welke accu’s er in uw bedrijf worden meegebracht en eventueel opgeladen. Denk ook na over aanvullende maatregelen, zoals speciale kluisjes om e-bike-accu’s in te bewaren.