Adviseur moet fiscale constructie gaan melden bij fiscus

31 juli 2017 | Door redactie

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs in een voorstel opgenomen dat tussenpersonen grensoverschrijdende fiscale constructies, die zij adviseren aan ondernemingen, moeten melden bij de nationale belastingdienst. Wat houdt dit in?

In het kader van de bestrijding van de belastingontwijking heeft de EC een aantal maatregelen bekendgemaakt. Een van die maatregelen is dat tussenpersonen grensoverschrijdende fiscale constructies moeten gaan melden bij hun belastingdienst. Bij tussenpersonen moet gedacht worden aan belastingadviseurs, notarissen, advocaten enz. Is de tussenpersoon echter gebonden aan een beroepsgeheim, of niet in de EU is gevestigd, dan geldt de meldingsplicht voor de belastingplichtige zelf. De constructies moeten automatisch uitgewisseld gaan worden tussen de belastingdiensten.

Nog eens kritisch voorstel bekijken

De tussenpersoon moet volgens het voorstel de adviezen al melden ook als nog niet zeker is of de onderneming het advies gaat uitvoeren. Buiten deze al zeer vroege melding zijn vanuit de praktijk ook nog geluiden gekomen dat de constructies die moeten worden gemeld niet concreet genoeg zijn aangegeven. Deze vroege melding en dat niet voldoende is aangegeven wat gemeld moet worden, werken volgens deskundigen alleen maar rechtsonzekerheid en valse en overbodige meldingen/beschuldigingen in de hand. Zij vinden dat het plan nog eens kritisch bekeken moet worden.