De fiscus en de misgelopen miljarden

28 november 2017 | Door redactie

Particulieren en ondernemingen blijken bepaald niet feilloos bij het invullen van hun belastingaangifte. De meeste fouten leiden ertoe dat er minder belasting betaald hoeft te worden. Dat scheelt de Belastingdienst jaarlijks miljoenen.

De Belastingdienst heeft een kijkje in de keuken gegeven, naar aanleiding van een Wob-verzoek. Hieruit blijkt dat de fiscus op basis van steekproeven heeft ingeschat wat  fouten van belastingplichtigen voor gevolgen hebben voor de vaderlandse schatkist. En dat loopt flink in de papieren. Volgens de meest recente steekproef onder particulieren, uit 2014, gaven burgers voor zo’n € 2,3 miljard te weinig aan vermogen en inkomsten op. Dat zou neerkomen op pakweg € 600 à € 800 miljoen aan misgelopen belasting.

Ondernemers dragen miljarden te weinig af

In ongeveer 900.000 aangiftes van particulieren zaten fouten. Blunders in het voordeel van de Belastingdienst komen – verrassend genoeg – een stuk minder voor: volgens de fiscus wordt er jaarlijks in de regel voor circa € 170 miljoen te veel opgegeven.
Ook ondernemers laten zich niet onbetuigd. Volgens de laatste steekproef uit 2016 betaalden mkb’ers dat jaar zo’n € 3,7 miljard te weinig belasting. Maar er blijken ook nog ondernemingen te zijn die zichzelf te kort doen: in 2016 betaalden ondernemers ook € 191 miljoen te veel. Wel is de trend in de vrijgegeven stukken dat het aantal foutjes in de aangiften daalt.

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten