Tweede Kamer wil belastinguitstel tot 1 oktober

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat ondernemingen nog tot 1 oktober uitstel van betaling van belastingen kunnen krijgen in plaats van tot 1 juli. Minister Hoekstra van Financiën ziet dat idee echter niet zo zitten.

3 juni 2021 | Door redactie

Ondernemers kunnen dankzij het bijzonder uitstel van belastingbetaling de rekeningen voor diverse belastingen van de Belastingdienst even laten liggen als zij last hebben van de coronacrisis. De regeling geldt voor onder meer de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en BTW. Van het uitstel wordt gretig gebruikgemaakt. Zoals het er nu nog uitziet loopt de regeling voor bijzonder uitstel op 1 juli 2021 af. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil echter dat dit bijzonder uitstel doorloopt tot 1 oktober 2021.

Nog te snel om te stoppen met verlenen uitstel

De Kamer heeft via een motie van de VVD dit langere uitstel geëist omdat het voor bepaalde sectoren nog te snel is om al per 1 juli te stoppen met het verlenen van uitstel. Dat kan die ondernemingen de kop kosten. Minister Hoekstra vindt de motie niet nodig. Hij stelt dat de economie snel weer ‘als een tierelier’ gaat draaien en dat ondernemers de belastingen snel weer gaan betalen. Zijn verwachting is dat meer dan 90% van de schulden wordt terugbetaald.

Langer de tijd om schulden terug te betalen

Uit de Kamer zijn ook geluiden te horen dat ondernemers langer de tijd moeten krijgen om hun belastingschulden terug te betalen. Dat is nu vijf jaar. Hoekstra wil ook van dit niets horen. Volgens hem is er bij ondernemingen die niet binnen vijf jaar hun schuld kunnen voldoen naast corona dan ook iets anders aan de hand.