Vacaturesite mag niet discrimineren op leeftijd

3 oktober 2013 | Door redactie

Werkgevers mogen geen onderscheid maken op grond van leeftijd. Uit een recent oordeel van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat daarvan wel sprake is als zij op vacaturesites kunnen eisen dat kandidaten een maximum aantal jaren werkervaring hebben. Bij weinig werkervaring gaat het namelijk vaak om een jonge kandidaat. Volgens het College voor de Rechten van de Mens overtrad een grote vacaturesite onlangs deze regels.

Bij de vacaturesite Monsterboard konden werkgevers bij het plaatsen van een vacature een hokje aanvinken om het maximum aantal jaren werkervaring voor de functie aan te geven. De stichting Ieder1Gelijk was van mening dat de vacaturesite in strijd handelde met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens.

Geen kandidaten uitsluiten van solliciteren

Het College vond dat Monsterboard een grote groep kandidaten uitsloot door werkgevers de mogelijkheid te geven om het maximum aantal jaren werkervaring aan te geven. Vooral oudere kandidaten worden dan uitgesloten, omdat zij vaak meer werkervaring hebben. Een minimale ervaringseis zou tot een andere situatie leiden, want dan is de groep die de werkgever zou buitensluiten veel kleiner (tenzij er een hoog aantal minimum jaren werd gevraagd). Monsterboard maakte daarom indirect onderscheid op grond van leeftijd. Dat mag niet, tenzij er een objectieve rechtvaardiging voor bestaat.

Alternatieven die niet discriminerend zijn

Het doel van de maximum ervaring was om werkgevers inzicht te laten geven in het ervaringsniveau dat zij bij de functie verwachten. Dit vond het College een legitiem doel, maar er waren wel alternatieven die niet discriminerend waren. Zo kon de website alleen het aanvinken van een minimale ervaringseis aanbieden of het hele veld weglaten. Werkgevers konden het ervaringsniveau dan vermelden in de vrije ruimte van de functieomschrijving.
De website heeft de mogelijkheid om het maximum aantal jaren werkervaring te kiezen verwijderd.
College voor de Rechten van de Mens Utrecht, 18 september 2013, oordeel 2013-116