Herziene garantieverklaring WGA vóór 2017

30 mei 2016 | Door redactie

Werkgevers die nu eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast en in 2017 eigenrisicodrager willen blijven voor de complete WGA, hoeven hun nieuwe garantieverklaring pas op 31 december 2016 in te dienen. Voor hen wordt een uitzondering gemaakt op de reguliere deadline.

UWV en de Belastingdienst hebben er geen bezwaar tegen om bestaande eigenrisicodragers voor de WGA-vast tot 31 december 2016 de tijd te geven om met een nieuwe garantieverklaring te komen. Een nieuwe verklaring is nodig omdat eigenrisicodragers per 2017 alleen het risico voor de hele Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) kunnen dragen, dus zowel WGA-vast als WGA-flex. Dat betekent dat de bank of verzekeraar een nieuwe garantieverklaring moet invullen voor het complete risico. Het is niet toegestaan om een aanvullende verklaring in te dienen die de garantie uitbreidt van WGA-vast naar WGA-totaal.

Normale deadline voor nieuwe eigenrisicodragers

Voor werkgevers die per 2017 voor het eerst zelf het WGA-risico willen dragen (tool), blijft de normale deadline uit de Wet financiering sociale verzekeringen (WFSV) van kracht. Die stelt dat een aanvraag om per 1 januari 2017 eigenrisicodrager te worden, 13 weken vóór de ingangsdatum – inclusief garantieverklaring – moet zijn ingediend. Dezelfde deadline geldt voor huidige eigenrisicodragers voor de WGA-vast die per 2017 willen terugkeren naar de publieke verzekering van UWV. Voor deze werkgevers geldt dat zij een nieuwe keuze maken.