Denk aan de verplichte accountantsroulatie na tien jaar

4 augustus 2023 | Door redactie

Om fraude te voorkomen is in 2014 ingesteld dat beursgenoteerde ondernemingen en grote financiële instellingen in Nederland verplicht zijn om zeker één keer in de tien jaar van accountant te wisselen. De verplichting is ingesteld om fraude te voorkomen. Aangezien het handig is om aan het begin van een nieuw jaar van accountant te veranderen, staat deze keuze voor begin 2024 op de rol.

De verplichte roulatie van accountants is bedoeld om fraude tegen te gaan. Door de roulatie raakt de accountant niet te nauw betrokken bij een onderneming en houdt hij voldoende afstand bij de boekencontrole. In Europa was de roulatietermijn al op tien jaar gesteld. Sinds 2014 is ook voor Nederland roulatie na tien jaar verplicht. Dit geldt voor beursgenoteerde ondernemingen en grote financiële instellingen. Micro- of kleine ondernemingen hebben wettelijk gezien geen accountantskantoor nodig.

Nieuwe accountants moeilijk te vinden door personeelstekort

Het handigste moment om over te stappen op een nieuwe accountant is aan het begin van een jaar. Per 1 januari kan de vorige jaarrekening dan als beginbalans worden geïmporteerd. Gezien de tienjaarsverplichting sinds 2014 ziet het ernaar uit dat rond aanstaande jaarwisseling er een nog grotere behoefte aan accountants komt. Dat kan problemen opleveren. In 2021 gaf de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al aan dat 12 beursgenoteerde organisaties nog steeds geen accountant konden vinden voor het controleren van de jaarrekening. Ook het Financieele Dagblad gaf een paar maanden geleden al aan dat er in de praktijk slechts twee accountantskantoren zijn waar banken en verzekeraars uit kunnen kiezen. Dit is het minimale aantal omdat grote bedrijven verplicht zijn om een eerste en tweede keuze aan te geven bij de selectie van een nieuwe accountant. Een ander onderzoek van dit jaar door ING Research over de accountancybranche gaf aan dat zowel grote als kleine kantoren te maken hebben met personeelstekorten. Er is dit jaar behoefte aan zeker 10% meer accountants. Voldoen aan de verplichting uit 2014 wordt dus een uitdaging!