Educatie onder de loep na examenfraude bij accountants

30 oktober 2023 | Door redactie

Na recente berichtgeving over mogelijke examenfraude bij enkele accountantsorganisaties heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) aangegeven haar activiteiten op het gebied van permanente educatie (PE) te gaan bestuderen op fraudegevoeligheid.

Omdat accountants vertrouwen moeten toevoegen aan het maatschappelijk verkeer is het van groot belang dat zij zelf integer zijn. Dat is ook een van de fundamentele beginselen van het accountantsberoep. Accountants zijn verplicht om regelmatig examens en toetsen te doen, zodat zij hun werkzaamheden op een kwalitatief hoogwaardig niveau kunnen blijven uitoefenen. Examenfraude kan leiden tot een afname van beroepsmatige kennis binnen accountantskantoren en uiteindelijk tot mindere kwaliteit in de accountancysector.

PE-systeem geëvalueerd in 2024

De NBA reageerde schriftelijk naar aanleiding van recente berichten over mogelijke examenfraude bij een aantal accountantsorganisaties. De NBA gaf aan dat accountants zelf verantwoordelijk zijn voor hun professionele ontwikkeling. De beroepsorganisatie gaat wel haar activiteiten op het gebied van educatie bestuderen op fraudegevoeligheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kennistoets. De beroepsorganisatie zal in 2024 ook het systeem van PE in zijn totaliteit evalueren en waar nodig herontwerpen.

Driekwart van kantoren scoort voldoende

Om ervoor te zorgen dat accountantskantoren voldoen aan de gewenste eisen worden zij regelmatig getoetst (artikel). Voor mkb-accountantskantoren gebeurt dat door de Raad voor Toezicht van de NBA. Uit het recente verslag van werkzaamheden van de raad blijkt dat driekwart van de kantoren het afgelopen jaar aan de gestelde eisen voldeed. Dit is vergelijkbaar met 2021. In 2022 hield de Raad voor Toezicht zich voor het eerst niet bezig met toetsingen op het wettelijk domein. Daar is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nu voor verantwoordelijk.