Transactieomschrijving verplicht bij fraudevermoeden

6 november 2023 | Door redactie

Het is niet meer mogelijk om zonder transactieomschrijving een ongebruikelijke transactie te melden op basis van een subjectieve indicator. Het is sinds 1 november 2023 verplicht om bij een dergelijke melding bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) toe te lichten waar het vermoeden van witwassen of financieren van terrorisme op is gebaseerd.

Bij het melden van een ongebruikelijke transactie op basis van een subjectieve indicator is het voortaan verplicht om het veld ‘opmerking’ in te vullen. Is dit veld leeg, dan neemt de FIU-Nederland de melding niet in behandeling. De reden voor deze verplichting is dat de FIU-Nederland inzet op datakwaliteit, een van de speerpunten van de organisatie. De FIU-Nederland wil met een hogere datakwaliteit de strijd tegen fraude naar een hoger plan tillen.

Melding op basis van subjectieve indicator

Bij een objectieve melding is het duidelijk waarom er een melding van een ongebruikelijke transactie is gedaan. Is er sprake van een melding op basis van de subjectieve indicator, dan is een beschrijving vereist omdat anders niet duidelijk is waarom de melder vindt dat er sprake is van een transactie die verdacht is in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). In het veld ‘opmerking’ moet de meldingsplichtige (artikel) voortaan invullen waarom de transactie ongebruikelijk zou zijn, waar het vermoeden op het gebied van witwassen, onderliggende delicten en/of terrorismefinanciering op is gebaseerd en waar dit uit blijkt.

Meldformulier accountants verbeterd

De FIU-Nederland ontwikkelde recent voor de meldergroep ‘accountants’ een verbeterd formulier voor het melden van ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland. Voorheen konden accountants in het meldformulier alleen transacties melden van cliënten als deze organisaties, ondernemingen of instellingen waren. Nu kunnen ook transacties worden gemeld van cliënten die personen zijn.

Meer informatie over fraude vindt u in de toolbox Zo beperkt u schade aan uw onderneming door fraude.