10.000 stappen niet noodzakelijk voor gezondheidswinst

10 oktober 2023 | Door redactie

10.000 stappen zetten per dag zou nodig zijn om gezondheidswinst te behalen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat sommigen ook met minder stappen toekunnen. Hoeveel beweging iemand nodig heeft, hangt af van de persoon. Wel is meer bewegen altijd goed.

Tijdens de coronapandemie werd wandelen een populaire activiteit. Een goed alternatief voor de sportclub en sportschool om toch aan de nodige beweging te komen. Daarnaast was het een goed middel om werknemers die moesten thuiswerken aan te zetten tot bewegen om het lange zitten mee te onderbreken.

Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad

10.000 stappen per dag is daarbij de magische grens. Wie die haalt, beweegt voldoende. Het zou overeenkomen met de doelstelling van de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Die schrijven 150 minuten matig intensief bewegen per week voor. Daardoor gaat de hartslag omhoog en versnelt de ademhaling en dat is goed. Daarvoor hoef je niet per se te sporten, andere activiteiten kunnen daar ook voor zorgen. zoals huishoudelijke klusjes als stofzuigen. Als er maar inspanning voor nodig is.
Uit recent onderzoek van Radboud UMC blijkt echter dat voor het behalen van gezondheidswinst die grens van 10.000 stappen niet heilig is. Ook met minder stappen neemt het risico op hart- en vaatziekten al af. Dat wordt al bereikt met 7.100 tot 8.800 stappen. Al met 2.600 stappen per dag gaat de gezondheid erop vooruit. Alles wat iemand meer beweegt dan gebruikelijk, levert gezondheidswinst op.

Zitten afwisselen met bewegen

Het verschilt per individu hoeveel beweging nodig is. Leeftijd speelt daarbij ook een rol. Zo is voor ouderen behoud van spierkracht belangrijk. Voor de gezondheid van werknemers die de hele dag achter hun pc zitten, blijft bewegen als afwisseling van zitten belangrijk. De werkgever kan beweegmomenten stimuleren door lunchwandelen en wandelend vergaderen mogelijk te maken. Er zijn zelfs bedrijven die hiervoor faciliteiten aanbieden zoals wandelroutes, kluisjes voor tassen en draagbare whiteboards.

Bijlagen bij dit bericht