Preventie kan risico’s van werken met osteoporose verkleinen

18 oktober 2023 | Door redactie

In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan osteoporose, een chronische ziekte, waarbij botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn. Ook werkenden vallen hieronder. Dat leidt tot een verhoogd risico op het breken van botten, met kort of langdurig verzuim tot gevolg.

De ziekte osteoporose wordt vaak geassocieerd met oude vrouwen. Dat is niet terecht: ook op de werkvloer lopen mensen rond die last hebben van deze aandoening, zowel mannen als vrouwen. Het is belangrijk kennis te hebben van de gevolgen die dit kan hebben. Osteoporose komt namelijk op steeds jongere leeftijd voor. Gecombineerd met de stijging van de AOW-leeftijd zullen er in de toekomst steeds meer werknemers met deze aandoening zijn. Dat kan gevolgen hebben voor het verzuim (artikel) in de organisatie. Werknemers zijn kwetsbaarder voor breuken en dat heeft invloed op de belastbaarheid.     

Invloed osteoporose op duurzame inzetbaarheid

Osteoporose is een ziekte die zich geleidelijk aan ontwikkelt. In de loop der jaren neemt de botmassa af, waardoor botten minder stevig worden en makkelijker breken. Pas na jaren merken mensen de gevolgen. Werknemers kunnen na een gebroken heup of pols, of door een breuk veroorzaakte ingezakte wervel niet alles meer doen wat ze daarvoor konden. Hun belastbaarheid neemt af en het risico op meer gezondheidsklachten neemt toe. Zwaar tillen, kracht zetten en werken in ongunstige houdingen lukt niet goed meer. Dit heeft ook gevolgen voor de duurzame inzetbaarheid.  

Preventie van osteoporose

De oorzaak van het op steeds jongere leeftijd ontstaan van osteoporose is gebrek aan beweging. Voor preventie van osteoporose moeten organisaties hun pijlen dus daarop richten: als iemand zijn botten belast, neemt de draagkracht ervan toe. Dat kan een werknemer bereiken door meer te bewegen en vaker naar buiten te gaan. De werkgever kan lunchwandelen aanmoedigen, fitnessabonnementen aanbieden en voorlichting geven over de noodzaak en het nut van krachttraining. Het is ook belangrijk hier op tijd mee te beginnen.