Voorlopige aanslagen IB 2023 met box 3-heffing te laag

11 januari 2024 | Door redactie

Omdat de Belastingdienst voor het vaststellen van de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 voor de box 3-heffing eerder nog is uitgegaan van 0,36% forfaitaire rente voor banktegoeden maar dit percentage waarschijnlijk een stuk hoger zal gaan uitpakken (verwachting rond de 0,9%), gaan belastingplichtigen veel meer box 3-heffing betalen dan in hun voorlopige aanslag staat vermeld. Houd hier rekening mee!

De regering is druk doende om er vanaf 2027 voor te zorgen dat de belastingheffing in box 3 over het werkelijke rendement mogelijk wordt. Tot die tijd wordt in box 3 nog steeds van forfaitaire rendementen uitgegaan, berekend over de waarde van het vermogen per 1 januari (peildatum) van het belastingjaar. Het vermogen in box 3 wordt onderverdeeld in drie categorieën: ‘banktegoeden’, ‘overige bezittingen’ en ‘schulden’. Voor elke categorie geldt een apart forfaitair percentage.Voor de vaststelling van de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 is de Belastingdienst eind 2022 voor de box 3-heffing nog van voorlopige cijfers voor de rendementen op spaartegoeden en schulden uitgegaan. De definitieve cijfers worden in het eerste kwartaal van 2024 vastgesteld. Het belastingtarief over inkomen in box 3 bedraagt 32% in 2023, de vrijstelling is € 57.000.

Te lage voorlopige aanslag

Bij het vaststellen van de voorlopige aanslagen over 2023 zijn door de Belastingdienst dus eind 2022 voorlopige cijfers gebruikt (0,36% voor banktegoeden, voor schulden 2,57%). Nu 2023 is afgerond kan er natuurlijk een veel betere inschatting worden gemaakt van de percentages. En dan blijkt dat de Belastingdienst met een veel te laag cijfer voor banktegoeden heeft gerekend. De verwachting is dat de forfaitaire rente rond de 0,9% zal uitkomen. Dat is dus bijna drie keer zo hoog!  Houd er dus rekening mee dat de definitieve aanslag in de meeste gevallen een stuk hoger zal uitvallen.

Veel kritiek te verduren

Het systeem dat momenteel geldt krijgt ook weer veel kritiek te verduren. Er wordt immers nog steeds met forfaitaire percentages gewerkt en het kan dus nog steeds zo zijn dat er door belastingplichtigen minder rente wordt genoten dan het percentage van waar de fiscus uitgaat. Op een betaalrekening wordt bijvoorbeeld geen rente vergoedt, maar de Belastingdienst rekent daar wel een forfaitair percentage voor. De verwachting is dat over 2023 ook weer flink wat bezwaren (brief) zullen worden ingediend.

 

 

Bijlagen bij dit bericht