Betalingskorting voor voorlopige aanslag IB sneuvelt

19 september 2023 | Door redactie

Per 2024 is de betalingskorting voor de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting (IB) verleden tijd. Ondernemingen krijgen vanaf volgend jaar geen korting meer als zij hun voorlopige aanslag IB in één keer vóór de uiterste betaaldatum van de eerste betaaltermijn betalen, in plaats van in termijnen.

De betalingskorting voor de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting is op dit moment nog gekoppeld aan de invorderingsrente. Een onderneming hoeft de betalingskorting niet zelf te berekenen. Op de voorlopige aanslag is te zien of er al dan niet sprake is van korting en hoe hoog deze is. De betalingskorting wordt berekend over de helft van het bedrag dat een onderneming moet betalen aan de fiscus. Dat is de gemiddelde schuld over de hele betaalperiode. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het percentage van de betalingskorting. Dit is gekoppeld aan de invorderingsrente en bedraagt vanaf 1 januari 2023 tot 1 juli 2023 2% en 3% vanaf 1 juli 2023 tot en met 31 december 2023.

Betalingskorting vennootschapsbelasting al afgeschaft

Begin 2023 werd al de betalingskorting bij de voorlopige aanslag van de vennootschapsbelasting (VPB) afgeschaft. Tot dit jaar konden ondernemingen een korting krijgen als zij de voorlopige aanslag VPB in één keer betaalden vóór het verstrijken van de eerste betaaltermijn. De korting werd onder meer gebaseerd op de gemiddelde belastingschuld van de desbetreffende onderneming. De voorlopige aanslag kan nog steeds in één keer worden voldaan. Er is dan alleen geen sprake meer van korting. 

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.