Inspectie SZW strenger op naleven coronarichtlijn

Inspectie SZW heeft aangekondigd strenger te gaan controleren of de coronarichtlijnen binnen bedrijven wel goed worden opgevolgd. Volgens de Inspectie kwamen tot eind juli rond de 2.800 klachten binnen, vooral van werknemers in de detailhandel.

18 augustus 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Inspectie SZW gaat strenger controleren of bedrijven de coronamaatregelen wel naleven. Ook zal er meer gehandhaafd worden. Aanleiding is het grote aantal meldingen die werknemers bij de Inspectie deden. Tot eind juli waren dat er ongeveer 2.800. Het vaakst waren er klachten over het voldoen aan de 1,5-meterregel (tool), maar ook was er sprake van slechte hygiënische omstandigheden en de vrees dat er collega’s met corona op de werkvloer aanwezig waren.

Eerst een waarschuwing

Volgens Inspectie SZW (tool) heeft iedere werkgever nu ruim de tijd gehad om maatregelen te nemen die besmetting tegen moeten gaan. Vandaar dat zij op zal treden als dat nog niet in orde is. Meestal wordt eerst een waarschuwing gegeven en krijgen bedrijven te horen wat ze moeten doen om aan de richtlijnen te voldoen. In ernstige gevallen kan ook het werk worden stilgelegd. Ook kan een boete worden uitgedeeld.   

Meeste meldingen uit Zuid-Holland

De meeste klachten kwamen tot nu toe dus uit de detailhandel, met 17% koploper. Daarna volgden de cultuur-, sport- en dienstverleningssector met 15% en de horeca met 13%. Bijna 25% van de meldingen kwam uit Zuid-Holland, ook de provincie waar corona op dit moment het vaakst voorkomt. Uit Noord-Brabant kwam 17% van de klachten en Noord-Holland zat daar vlak achter met 16%.