Nederland in top 10 van complexe salarisadministraties

27 november 2023 | Door redactie

Nederland heeft één van de meest complexe salarisadministraties ter wereld. In de Global Payroll Complexity Index 2023 van Alight Solutions staat Nederland in de top tien op nummer acht.

Negen van de tien landen met de meeste complexe salarisadministraties zijn Europees. Nederland staat op de achtste plaats. Dat blijkt uit de Global Payroll Complexity Index 2023. Dit is een lijst die volgt uit onderzoek van Alight Solutions in 40 verschillende landen. Het onderzoek vindt tweejaarlijks plaats.
De laatste Global Payroll Complexity Index publiceerde Alight Solutions dus in 2021. Nederland is sinds dat jaar ingewikkelder geworden, want in 2021 stond het nog op de 16e plaats. Wereldwijd hebben Frankrijk, Duitsland en Zwitserland de meest ingewikkelde salarisadministraties. De landen met de minst ingewikkelde administraties zijn Japan, Hongkong en Saudi-Arabië.

Digitale tools en specialistische kennis helpen complexiteit te verminderen

De top drie oorzaken van de payrollcomplexiteit zijn volgens de onderzoekers verplichte inhoudingen, socialezekerheidsberekeningen en verplichte rapportages. Denk bijvoorbeeld over rapportages over gelijke beloningen.
Het rapport biedt wel een aantal oplossingen om de complexiteit te verminderen. Flexibele en geautomatiseerde payrollsystemen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het nauwkeurig berekenen van salarissen, het beheren van inhoudingen en het genereren van vereiste rapportages. De onderzoekers wijzen ook op het belang van innovatie en het verwerken van gespecialiseerde kennis. Als werkgevers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, kunnen ze beter hun weg vinden in de relevante regelgeving.