Spaarloonregeling is voltooid verleden tijd

16 februari 2016 | Door redactie

De spaarloonregeling is niet meer opgenomen in het Handboek Loonheffingen 2016. De regeling die ervoor zorgde dat werknemers fiscaalvriendelijk vanuit hun brutoloon konden sparen, is per 2016 namelijk volledig afgeschaft. De levensloopregeling blijft voor bestaande spaarders nog wel bestaan.

In het Handboek Loonheffingen 2016 (tool) is het oude hoofdstuk ‘Spaarregelingen’ omgedoopt in ‘Levensloopregeling’. De spaarloonregeling is namelijk officieel ten einde. Werknemers konden in 2011 voor het laatst een bedrag van maximaal € 613 inleggen in de spaarloonregeling. Hun tegoed op die geblokkeerde rekening telde dan vier jaar lang niet mee voor het vermogen van box 3 van de inkomstenbelasting. Er waren sinds 2012 al geen beperkende voorwaarden meer voor opname van het tegoed.

Einde aan spaarloonvrijstelling box 3

Omdat de laatste inleg inmiddels voor alle deelnemers langer dan vier jaar geleden is, is het fiscale voordeel van de spaarloonregeling niet langer van toepassing. De regeling is officieel opgeheven. Ook de vrijstelling van box 3 voor spaarloon is voltooid verleden tijd.

Geen 80%-regeling voor levensloop meer

De levensloopregeling staat nog wel in het Handboek Loonheffingen 2016. Deze regeling is sinds 1 januari 2012 alleen nog beschikbaar voor werknemers die op 31 december 2011 al een levenslooptegoed hadden van € 3.000 of meer. De tijdelijke 80%-regeling voor het opnemen van het volledige levensloopsaldo is in 2016 niet meer van toepassing.

icon-ceno-square-blauw Meer leren over dit onderwerp? Volg ook de training WKR in de praktijk.

Bijlagen bij dit bericht