Trendonderzoek: de peilstok in het salarisvak

3 mei 2018 | Door redactie

Het vak van salarisadministrateur blijft zich ontwikkelen. Het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) houdt voor het derde jaar op rij een onafhankelijk onderzoek naar de functie van de payrollprofessional.

Uitvoerende taken worden voor salarisadministrateurs steeds minder een dagtaak, terwijl adviseren een steeds grotere rol gaat spelen. De belangrijkste reden voor die ontwikkeling is automatisering. Tegelijkertijd veranderen de fiscale en arbeidsrechtelijke wetten en regels rond de salarisadministratie continu. Voor werkgevers is de salarisadministrateur dan ook een onmisbare bron van informatie.

Aandacht voor actualiteiten

De bedoeling van het NIRPA is om het vakgebied van de payrollprofessional meer erkenning en herkenning te geven. Het trendonderzoek salarisprofessionals is één van de manieren om het inzicht te vergroten. Dit onderzoek levert informatie op over de ontwikkelingen binnen het vakgebied en de functie van de payrollprofessional en over de kennis en vaardigheden van de doelgroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Berenschot en Performa. In 2018 zijn – net als in 2017 – een aantal vragen over actualiteiten in het vakgebied opgenomen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).  

Voor iedereen in het salarisvak

Iedereen die werkzaam is in het salarisvak kan het onderzoek invullen. Dat kan tot 14 juni 2018. Dit gebeurt volledig anoniem en de ingevulde gegevens worden uitsluitend voor het onderzoek gebruikt. Aan het eind van het onderzoek kunnen respondenten aangeven dat ze na de presentatie van de resultaten in september het onderzoeksrapport willen ontvangen.