Wat zijn de ontwikkelingen in het salarisvak?

Het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) doet voor het zesde jaar op rij een onafhankelijk onderzoek naar de trends in de functie van de salarisprofessional. Deelname staat open tot 1 juli 2021.

3 mei 2021 | Door redactie

Het vakgebied van de salarisprofessional blijft zich ontwikkelen. De verbreding en verdieping binnen het vakgebied is een continue ontwikkeling. De wet- en regelgeving waar de salarisprofessional mee te maken heeft bij het verwerken van de salarissen is complex. Door nieuwe of veranderende wet- en regelgeving gerelateerd aan de loonadministratie is het constant bijblijven met vakkennis onder normale omstandigheden al een behoorlijke uitdaging. Met de steunmaatregelen rondom de coronacrisis is dit nog complexer. Voor werkgevers is de salarisadministrateur dan ook een onmisbare bron van informatie. 

Iedere salarisprofessional kan meedoen

Met het trendonderzoek wil het NIRPA inzicht geven in trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied van de salarisprofessionals. Iedereen die werkzaam is in het salarisvak kan het onderzoek invullen. Dit gebeurt volledig anoniem en de ingevulde gegevens worden uitsluitend voor het onderzoek gebruikt. Aan het eind van het onderzoek kunnen respondenten aangeven dat ze in september het onderzoeksrapport (digitaal) willen ontvangen. Het trendonderzoek staat open tot 15 juni 2021. Het aantal vragen is dit jaar minder dan de vorige edities van het onderzoek. U kunt via deze link deelnemen. 

Hogere werkdruk door regelingen rondom de coronacrisis

In het onderzoek komen vragen over ontwikkelingen binnen de functie aan de orde, kennis en vaardigheden, en beloning en waardering. Ook zijn er nieuwe vragen toegevoegd over de regelingen die zijn ingevoerd rondom de coronacrisis. Het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2020 gaf al een beeld van de ervaringen hieromtrent voor de periode tot juli 2020: de ingevoerde regelingen hebben impact op de werkdruk en complexiteit van de werkzaamheden.