Vakantiedagen afstaan aan collega toegestaan

27 mei 2016 Door redactie

De Rijksoverheid gaat een proef starten waarbij werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen aan een collega kunnen schenken. Bijvoorbeeld omdat die collega intensieve mantelzorg moet verlenen.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat de overheid gaat experimenteren met het delen van vakantiedagen. De komende tijd wordt dit plan uitgewerkt. Wetswijzigingen zijn niet nodig: werknemers zijn al gerechtigd om bovenwettelijke vakantiedagen van de hand te doen. Wettelijke vakantiedagen moeten werknemers wél zelf opnemen en zijn dan ook geen onderdeel van de proef.

Werknemers gebruiken vakantiedagen voor mantelzorg

Werkgevers kunnen werknemers niet dwingen om vakantiedagen af te staan. Het idee van de proef is dat werknemers de vakantiedagen vrijwillig aanbieden aan collega’s die zij willen ondersteunen omdat ze (over)belast zijn met zorgtaken. Denk aan mantelzorg voor een naaste. Uiteraard kan de werknemer hiervoor ook kort- of langdurend zorgverlof (tool) opnemen, maar uit onderzoek blijkt dat deze verlofmogelijkheden niet altijd toereikend zijn. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau gebruikt 30% van de werkende mantelzorgers weleens een vakantiedag voor zorgtaken. De vakantie (tools) leidt zodoende tot extra belasting, in plaats van ontspanning.

Mogelijk een rol voor cao en ondernemingsraad

Minister Asscher hoopt dat andere werkgevers het voorbeeld volgen en hun werknemers ook de kans geven om bovenwettelijke vakantiedagen te schenken aan zorgverlenende collega’s. Een organisatie die dit beleid wil doorvoeren, doet er goed aan eerst te controleren wat de cao hierover heeft bepaald. Ook is het verstandig om de ondernemingsraad bij het beleid te betrekken, omdat hij instemmingsrecht heeft op het vaststellen of wijzigen van een vakantieregeling.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Opname van vakantiedagen
    • Videocollege 9 minuten

    In deze korte cursus leert u wat het onderscheid is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen en wat dit betekent voor uw administratie. Daarbij wordt dieper ingegaan op de...

  • Uitdiensttreding van werknemers
    • Videocollege 7 minuten

    In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Vakantiedagen?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar