Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk

Feestdagen zijn – zelfs nu dagelijks naar kantoor gaan niet meer de norm is  – voor veel werknemers een welkome onderbreking van het dagelijkse werk. Voor werkgevers zijn feestdagen echter maar al te vaak een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat binnen een organisatie geregeld moet worden met betrekking tot feestdagen. Deze toolbox zet alle fiscale, administratieve en praktische aandachtspunten overzichtelijk onder elkaar.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Feestdagen zorgen voor wijzigingen op de werkvloer

  De rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen

  Al zijn feestdagen voor de meeste werkgevers en werknemers dagen om naar uit te zien, ze zetten wel een streep door de routine op de werkvloer. Dat maakt dat feestdagen voor de werkgever een hoop regelwerk met zich meebrengen. Daarnaast hebben werknemers vaak vragen over de behandeling van feestdagen in uw organisatie. Die hangt af van de afspraken die erover zijn gemaakt of van wat de cao voorschrijft. Deze toolbox loodst u door alle zaken heen die bij feestdagen op de werkvloer komen kijken.

 • 2

  Wat zijn de feestdagen in 2024?

  Kalender 2024 met weeknummers

  Infographic Projectmanagement Publicatiedatum: 05-12-2023

  Wanneer zijn de schoolvakanties in 2024? En op welke dag valt Koningsdag? U vindt het allemaal in deze infographic, met als bonus een jaarkalender met weeknummers.


  Op welke dagen vallen de feestdagen in 2024?

  Nieuws Verlofregelingen Publicatiedatum: 06-12-2023

  Het jaar loopt bijna ten einde en de feestdagen staan voor de deur. Te midden van alle drukte om de laatste deadlines te halen, berichten die zijn blijven liggen te beantwoorden, de mailbox op te schonen, en andere administratieve taken af te ronden, is het belangrijk om ook vooruit te kijken naar het komende jaar. Hieronder alvast de feestdagen van 2024.


  Nationale feestdagen toevoegen aan Outlook-agenda

  Nieuws Softwaretips Publicatiedatum: 24-12-2019

  Aan het begin van het jaar heeft u niet alle data van de landelijke feestdagen in uw hoofd zitten. Lastig, want dit kan voor verwarring zorgen in uw agenda. U kunt dit voorkomen door in uw Outlook-agenda alle feestdagen in één keer vast te leggen.


 • 3

  Feestdagen en vrije dagen

  Misvattingen over werken tijdens de feestdagen

  Nieuws Verlofregelingen Publicatiedatum: 20-12-2023

  Veel werknemers denken dat ze wettelijk recht hebben op vrijaf met de feestdagen of dat zij een toeslag ontvangen als zij werken op feestdagen zoals eerste kerstdag of nieuwjaarsdag. Toch is dat niet waar. Regels hierover zijn terug te vinden in de cao of in de arbeidsovereenkomst.


  Vragen over: vrij op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag

  Nieuws Vakantiedagen Publicatiedatum: 26-03-2019

  Ieder jaar doet de vraag zich weer voor zodra Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en andere feestdagen voor de deur staan: moeten werknemers wel of niet moeten werken op een feestdag? En hebben zij – als ze wel moeten werken – recht op een toeslag. Weet u het antwoord?


  Mogen we een verplichte vrije dag aanwijzen?

  Vraag & Antwoord Arbeidstijden Publicatiedatum: 26-07-2019

  Wij willen de dag na Hemelvaartsdag aanwijzen als verplichte vakantiedag. Kunnen we werknemers opleggen om vakantie op te nemen?


  Kan Tweede Paasdag een verplichte werkdag zijn?

  Vraag & Antwoord Arbeidstijden Publicatiedatum: 26-07-2022

  Tweede Paasdag is een erkende feestdag, maar onze organisatie is op die dag gewoon open. Mag ik van medewerkers eisen om op die dag te komen werken?


  Compenseer parttimers voor feestdagen

  Nieuws Vakantiedagen Publicatiedatum: 27-12-2019

  Als een vaste vrije dag van een parttimer op een feestdag valt, moet de werkgever hem hiervoor compenseren. Anders maakt uw organisatie zich schuldig aan ongelijke behandeling. Door te werken met een pro-rata-berekening of jaarurensysteem is dit te voorkomen.


  Feestdagen en jaarurensysteem

  Tool Vakantiedagen Publicatiedatum: 12-02-2024

  Met deze tool berekent u op hoeveel vrije feestdagen en werkdagen een parttimer per jaar minimaal recht heeft.


  Zorg dat de feestdagen goed geregeld zijn in uw administratie

  Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 15-06-2020

  De lente is een periode waarin de feestdagen over elkaar heen buitelen. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren volgen elkaar snel op, met tussendoor ook nog Koningsdag en Bevrijdingsdag. Voor werknemers vaak een prettige werkonderbreking. Voor uw organisatie kunnen het echter dure dagen zijn. Het is hoe dan ook raadzaam om afspraken over feestdagen, werk en loondoorbetaling goed vast te leggen. Dat scheelt onduidelijkheid.


 • 4

  Geschenken uitdelen ter ere van feest- en gedenkdagen

  Geschenken van de werkgever

  Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 07-11-2023

  De fiscale regels bij geschenken aan werknemers en niet-werknemers vindt u in deze checklist.


  Geschenkenregeling

  Infographic Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 01-03-2022

  Door gebruik te maken van de kleinegeschenkenregeling kunt u onbelast een kleine attentie aan uw werknemers geven zonder dat de kosten hiervan ten lasten komen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dat is in elk geval zo als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan.


  Bezorgkosten tellen niet mee voor geschenkenregeling

  Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 24-10-2019

  In de nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen 2019 is opgenomen dat voor de bepaling van de waarde van een klein geschenk geen rekening hoeft te worden gehouden met de bezorgkosten die daarvoor in rekening zijn gebracht.


  Geschenk op Valentijnsdag onbelast uitdelen

  Nieuws Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 12-02-2024

  Als een werkgever op Valentijnsdag rode rozen of chocoladeharten wil uitdelen aan de werknemers, moet hij de waarde van die geschenken op de juiste manier verwerken in de administratie. Deze geschenken hoeven echter niet altijd ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling te komen.


 • 5

  Feestdagen vieren op het werk

  Kerstversiering op de zaak moet wel arboproof zijn

  Nieuws Werkplek Publicatiedatum: 06-12-2023

  In de donkere dagen voor kerst zorgen fraai verlichte kerstbomen en mooie kerstversiering voor een gezellige sfeer. Ook vaak op het werk. Het is belangrijk dat op de werkvloer de arbeidsomstandigheden daar niet onder te lijden hebben!


  Kosten voor een personeelsfeest correct verwerken

  Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 27-10-2022

  Met deze tool kunt u nagaan wat de gevolgen voor fiscale behandeling zijn bij een personeelsfeest op kantoor of op een externe locatie.


  Relatiegeschenken aannemen

  Infographic Relatiebeheer Publicatiedatum: 15-08-2019

  Alledaagse relatiegeschenken zoals wijn, bloemen of een cadeaubon zijn bedankjes en de meeste organisaties doen hier niet moeilijk over. Sommige giften hebben een opvallend prijskaartje en staan dan ook op de zwarte lijst − denk aan goud, juwelen, reisjes naar Tahiti of geld. Maar wat te doen met twijfelgevallen, zoals een etentje of concertkaartje? En giften zonder enige aanleiding?


  Feestdagen voor de deur: moeten vlag en wimpel uit?

  Nieuws Facilitaire zaken Publicatiedatum: 14-04-2022

  Organisaties mogen iedere dag van het jaar de Nederlandse vlag uithangen, hier zijn geen wettelijke regels voor. Er is wel een speciale vlaginstructie voor overheidsgebouwen. Goed om deze te kennen, zeker nu er vier 'vlagdagen' aankomen.


 • 6

  Persoonlijke feesten voor de werknemer

  Een diensttijduitkering uitbetalen

  Tool Beloning Publicatiedatum: 22-09-2023

  Deze tool biedt een stappenplan om na te gaan of er sprake is van een vrijgestelde diensttijduitkering.


  Wat is het vrijgesteld loonbedrag voor een jubileumuitkering?

  Vraag & Antwoord Loonadministratie Publicatiedatum: 01-03-2022

  Van welk vrijgesteld loonbedrag moeten wij uitgaan bij het bepalen van een jubileumuitkering?


  Vrije dag voor Suikerfeest van islamitische werknemers?

  Nieuws Vakantiedagen Publicatiedatum: 05-05-2021

  Binnenkort eindigt de ramadan met de viering van het Suikerfeest. Dat betekent niet dat alle islamitische werknemers automatisch een vrije dag krijgen. Wat zijn hun mogelijkheden om vrij te nemen?


  Aanvraagformulier bijzonder verlof

  Tool Verlofregelingen Publicatiedatum: 18-10-2019

  Dit formulier kunt u gebruiken voor de gestructureerde afhandeling van bijzonder of buitengewoon verlof, zoals een huwelijk of verhuizing.


 • 7

  Meer informatie

  Verlofregelingen en vakantiewetgeving

  Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

  Iedere organisatie met personeel heeft te maken met vakantie en diverse andere soorten verlof. Door de vele regels zorgt dit voor veel onduidelijkheid. Wanneer heeft een medewerker precies recht op verlof en is dit dan betaald of onbetaald? Tijdens de training Verlofregelingen en vakantiewetgeving leert u de verschillende procedures die bij deze verlofregelingen horen.