Studietoelage voor kind van werknemer verduidelijkt

18 maart 2019 Door redactie

Omdat het onderwerp ‘Belastingvrije studietoelage voor kinderen van werknemers’ vragen heeft opgeroepen, publiceerde de Belastingdienst onlangs een verduidelijking. Dit onderwerp was toegevoegd aan de vierde uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019.

In de laatste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 legde de Belastingdienst uit hoe werkgevers onbelast de studiekosten van de kinderen van hun werknemers kunnen vergoeden. Dat kunnen ze doen door de toelage direct toe te kennen aan het kind van de werknemer.  
In de verduidelijking noemt de Belastingdienst dit ‘zelfstandig toekennen van een studietoelage’ aan in Nederland wonende kinderen een vorm van (belast) inkomen. Alléén als de studietoelage van het kind niet hoger is dan € 6.759 en de student de loonheffingskorting laat toepassen, hoeft de werkgever er géén loonbelasting/premie volksverzekeringen over in te houden en af te dragen.

Eindheffing aanwijzen of uit studiefonds

De Belastingdienst noemt in de vierde uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 (pdf) in totaal drie manieren waarop het onbelast vergoeden van studiekosten van kinderen van werknemers mogelijk is. Naast de mogelijkheid om de kosten direct aan het kind van de werknemer te vergoeden, zijn er nog twee mogelijkheden:

 • De werkgever kan de vergoeding aan de werknemer geven en deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte (tools) aanwijzen.
 • Een uitkering uit een studiefonds kan onder bepaalde voorwaarden onbelast blijven.

Van elk van deze twee opties zal de Belastingdienst een voorbeeld toevoegen aan het Handboek Loonheffingen 2019 (tool).

Toevoegingen in het Handboek Loonheffingen

De Belastingdienst kondigde aan dat er in het Handboek Loonheffingen 2019 in de loop van het jaar komt te staan dat de werkgever geen inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (tool) hoeft in te houden bij een eenmalige studietoelage aan het kind van de werknemer. Ook neemt de Belastingdienst erin op dat de groene tabellen voor de loonbelasting van toepassing zijn bij een studietoelage aan het kind van de werknemer.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Bewaarplicht: Bewaartermijnen
  • Videocollege 6 minuten

  In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de bewaartermijnen. U heeft als organisatie te maken met wettelijke bewaartermijnen. De Belastingdienst moet namelijk de tijd hebben om uw...

 • Bewaarplicht: Loonadministratie
  • Videocollege 8 minuten

  Deze korte cursus gaat in op de bewaareisen rondom de loonadministratie van de Belastingdienst. Er gelden een aantal voorwaarden als u de loonadministratie niet binnen uw eigen organisatie...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Loonadministratie?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar