OR Uniport naar rechter vanwege ‘gijzeling’ werknemers

De ondernemingsraad (OR) van containerterminal Uniport stapt naar de rechter. De OR is het er niet mee eens dat de werknemers naar het werk moeten komen terwijl er geen werk meer is en nauwelijks nog komt. Volgens de OR ‘gijzelt’ de werkgever zijn werknemers. De directie wil dit niet veranderen zolang er geen overeenstemming is over het sociaal plan.

14 februari 2020 | Door redactie

Op 31 maart valt het doek voor de Rotterdamse containerterminal Uniport. Er is al weken geen schip meer gelost en er moeten nog slechts enkele containers worden gehaald. Het werk dat er ligt kan volgens de OR gemakkelijk door één werknemer worden afgehandeld. Toch houdt de directie een volcontinurooster aan voor alle werknemers, ook al hebben zij niets te doen. De OR wil nu via de rechter vrijstelling van werk afdwingen voor de werknemers. Aanstaande dinsdag dient het kort geding bij de rechtbank Rotterdam.

Directie zet werknemers onder druk voor instemming met sociaal plan

Volgens de OR wil Uniport-directeur Peter Pesselse pas verandering in de situatie brengen als er overeenstemming is over het sociaal plan met vakbond FNV Havens. De OR spreekt van ‘gijzeling’ en is van mening dat de directie hiermee de werknemers onder druk zet om in te stemmen met het plan.
De directie presenteerde begin januari een eindbod aan FNV Havens. De bond vond dat hier nog veel onduidelijkheden in stonden. Die zijn inmiddels grotendeels opgelost. Van de 200 werknemers kunnen er 65 terecht bij andere bedrijven van Steinweg Group, waar ook Uniport deel van uitmaakt. De overige werknemers gaan met pensioen of moeten op zoek naar een andere baan. 40 werknemers zijn al uit zichzelf vertrokken.

OR schakelde Inspectie SZW in

De bond verzocht de directie eind januari om slechts een klein deel van de werknemers in te roosteren. Dat alle werknemers dag en nacht naar hun werk moeten komen en hun dienst moeten uitzitten door spelletjes te spelen, leidt volgens de OR tot veel spanningen en stress onder de werknemers. Velen hebben zich inmiddels ziekgemeld. De OR heeft Inspectie SZW ingeschakeld om de situatie te beoordelen.