Concurrentieregels overheid opnieuw met 2 jaar verlengd

3 juli 2023 | Door redactie

Overheden die ‘de markt op gaan’ moeten zich houden aan gedragsregels, om oneerlijke concurrentie met ondernemers te voorkomen. Deze gedragsregels zijn nu opnieuw met 2 jaar verlengd tot 2025. De Tweede Kamer heeft de wet die de gedragsregels permanent maakt namelijk nog in behandeling.

Overheden die zelf producten of diensten op de markt willen aanbieden, moeten zich houden aan de gedragsregels uit de Wet markt en overheid (infographic). Zo mogen zij niet onder de kostprijs werken. Bij dit soort diensten gaat het bijvoorbeeld om een gemeente die zelf een parkeergarage of een jachthaven exploiteert, of adviesdiensten aanbiedt.

Permanente wet laat op zich wachten

Deze regels zijn onderdeel van de Mededingingswet en moeten oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven voorkomen. Soms lukt het ondernemingen ook om overheden met de wet in de hand terug te fluiten, zoals eind vorig jaar in een zaak over het uitbaten van een sportcomplex.
De regels uit de Wet markt en overheid zijn tot nu toe steeds met twee jaar verlengd. Het is de bedoeling dat de gedragsregels permanent worden, het wetsvoorstel daarvoor is al eind 2021 opgeleverd. Maar de Tweede Kamer heeft het voorstel nog in behandeling. Op 4 september 2023 komt het pas aan de orde in een plenaire vergadering. En dus zijn de tijdelijke spelregels in afwachting daarvan nu opnieuw met 2 jaar verlengd, tot en met 1 juli 2025.

Uitzondering voor het ‘algemeen belang’

In het voorstel dat de concurrentieregels voor overheden permanent maakt, is ook extra aandacht voor een uitzonderingsregel die overheden kunnen inroepen. Als een dienst namelijk onder het ‘algemeen belang’ valt, gelden de gedragsregels niet. Ondernemers klagen geregeld dat overheden wel erg makkelijk een beroep doen op die uitzondering. In het wetsvoorstel moeten overheden onder meer volgens een vast stramien motiveren waarom zij vinden dat zij een product of dienst mogen aanbieden zonder de gedragsregels te volgen. Ook is het de bedoeling dat ondernemingen vooraf meer inspraak krijgen. Overheden die de markt op willen moeten straks een marktconsultatie doen, zodat ondernemers hun zegje kunnen doen over de activiteiten.

Bijlagen bij dit bericht