Accountancy-trainees willen vaktechnische ondersteuning

26 februari 2024 | Door redactie

Net als de actieve leden willen accountancy-trainees dat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) meer ondersteuning biedt op het gebied van vaktechniek. Deze conclusie wordt getrokken op basis van recent onderzoek van de beroepsorganisatie.

De NBA hield eind 2023 een onderzoek onder 3.500 accountants in opleiding. Uit dit onderzoek komt naar voren dat trainees hetzelfde verlangen van de beroepsorganisatie als accountants die al staan ingeschreven in het accountantsregister en dat is meer vaktechnische ondersteuning. Een op de drie respondenten geven aan daar veel waarde aan te hechten. Ook aan belangenbehartiging, bijvoorbeeld in Den Haag, is veel behoefte. Andere onderwerpen waar de NBA zich volgens de trainees op zou moeten richten zijn:

  • ondersteuning bij permanente educatie (vraag & antwoord);
  • hulp bij de praktijkopleiding;
  • meer inspanning om de instroom in het accountantsberoep te bevorderen;
  • het verbeteren van de reputatie en de aantrekkelijkheid van het accountantsberoep.

Vragen over de praktijkopleiding

Bijna de helft van de respondenten heeft wel eens contact gehad met de beroepsorganisatie, zo blijkt uit het onderzoek. Dit betreft vooral vragen over de praktijkopleiding. Daarnaast neemt een kwart deel aan evenementen die worden georganiseerd door de NBA.
In het onderzoek zijn de accountancy-trainees ook gevraagd of zij bekend zijn met producten en diensten van de NBA. De Elektronische Leeromgeving (ELO) en de Handreiking Regelgeving Accountancy (HRA) genieten de meeste bekendheid onder de trainees, maar zij zijn ook bekend met de handreikingen en de websites accountant.nl en nba.nl.

Inhoud van het accountantsberoep

De trainees werden ook gevraagd naar de onderwerpen waar de NBA over zou moeten lobbyen. Ook hier geldt dat de onderwerpen van de trainees overeenkomen met die van de al actieve accountants. Een groot verschil is dat trainees het liefste willen dat de NBA lobbyt over de inhoud van het accountantsberoep, terwijl de actieve accountants vooral willen dat de NBA zich inspant om de regeldruk te verlichten. De top 9 is als volgt: 

  1. Inhoud van het accountantsberoep
  2. Wet- en regelgeving
  3. Verlichten van regeldruk
  4. Aantrekkelijkheid van het beroep
  5. Werkdruk/work-life-balance
  6. Inhoud van de opleiding
  7. CSRD (infographic)
  8. Maatschappelijke rol van de accountant
  9. Kwaliteit.