OR in de media: zorg voor een goed persbericht!

18 september 2023 | Door redactie

Bij ontwikkelingen als een grote reorganisatie, dreigend faillissement of bijvoorbeeld als de ondernemingsraad (OR) naar de rechter stapt, moet de OR er rekening mee houden dat de pers contact opneemt. De OR kan daarop anticiperen door zelf een persbericht te versturen. Waar moet de OR dan op letten?

OR-leden zijn het meestal niet gewend om met de pers te praten. Het is daarom goed om een communicatieplan op de plank te hebben voor noodgevallen. Het opstellen van een persbericht vormt een belangrijk onderdeel van het ‘persplan’. Met een goed persbericht kan de OR zijn kant van het verhaal op zijn manier vertellen en is hij de media een stap voor.

Kies de (sociale) media en schrijf een sterk bericht

Wil de OR een boodschap naar buiten brengen, dan moet de raad eerst bepalen welke (sociale) media het beste passen. Via social media, in een regionale of landelijke krant of een combinatie? Het schrijven van een persbericht lijkt eenvoudig, maar er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten. Als de inhoud van het persbericht kort is en ‘actualiteitswaarde’ heeft, is de kans groot dat het wordt gepubliceerd.

Tips voor het schrijven van een persbericht

Hanteer de volgende tips bij het schrijven van een persbericht:

  1. Geef duidelijk – met dikgedrukte hoofdletters – aan dat het om een persbericht gaat.
  2. Vermeld de datum voor de actualiteit, en eventueel ook het embargo.
  3. Schrijf het bericht in de tegenwoordige tijd.
  4. Een opvallende kop wordt sneller opgepikt. Maak hem niet te lang (niet meer dan 75 tekens) en niet te cryptisch. Gebruik ook tussenkoppen, zodat de journalist de tekst snel kan scannen.
  5. Maak de eerste alinea, de lead, vet. Deze lead geeft antwoord op de W-vragen (wie, wat, waar, wanneer en waarom?).
  6. Zet de belangrijkste zaken bovenaan, de ondersteunende informatie eronder. Zet het nieuws centraal en beperk het verhaal tot de feiten.
  7. Houd het persbericht bondig, bij voorkeur ongeveer een halve A4 tekst. Het bericht moet snel leesbaar en duidelijk zijn.
  8. Zet onderaan het bericht ‘einde bericht’. De journalist weet dan dat hij het hele bericht heeft ontvangen.
  9. Vermeld de contactgegevens van de OR onder het bericht, zodat de journalist de OR kan bereiken voor eventuele vragen. Laat hem ook weten of dat in het persbericht moet komen.
  10. Laat het persbericht altijd eerst nalezen voordat het naar de media gaat!