Integratie in KPN was niet de enige optie voor XS4ALL

27 september 2019 | Door redactie

KPN heeft in juni gesproken met een investeerder over een mogelijke verkoop van dochterbedrijf XS4ALL. Dit blijkt uit een brief die het actiecomité ‘XS4ALL moet blijven’ deze week stuurde naar de ondernemingsraad (OR) van XS4ALL. Dit haalt het standpunt van KPN dat integratie van XS4ALL de enige optie was onderuit.

De brief van het actiecomité was een reactie op het besluit van KPN vorige week om de integratie van XS4ALL toch door te zetten. De voorgenomen opheffing stuitte bij XS4ALL op veel verzet, zowel bij werknemers als klanten. De OR van XS4ALL bracht een negatief advies uit over het plan. Sinds KPN begin dit jaar bekendmaakte te willen stoppen met de merken XS4ALL en Telfort, heeft het telecombedrijf steeds volgehouden dat het onderbrengen van de serviceprovider in KPN de enige mogelijkheid was. Nu blijkt dat KPN achter de schermen wel degelijk meer opties heeft overwogen.

Ondanks overnamebod gaat KPN over tot integratie

Eind april besprak het actiecomité met de KPN-top het voorstel om XS4ALL te verkopen. Het KPN-bestuur nam dat voorstel in overweging. In juni stelde CEO Maximo Ibarra dat verkoop bespreekbaar was als het actiecomité één of twee mogelijke investeerders zou aandragen. Dit gebeurde. Eén investeerder viel meteen af, omdat die te concurrerend zou zijn. De andere partij bracht een overnamebod uit. Desondanks maakte KPN vorige week bekend voet bij stuk te houden en XS4ALL samen te voegen met KPN. De OR van XS4ALL beraadt zich nu op vervolgstappen. De OR ondernam al eerder juridische stappen tegen KPN in deze zaak. De kans is groot dat de OR hier nu een vervolg aan gaat geven.