Maak uw personeelsbeleid recessieproof in zeven stappen

Als werkgever heeft u een zorgplicht voor uw organisatie en werknemers, ook tijdens een recessie. Als u zich tijdig voorbereidt, heeft uw organisatie meer kans om slechte bedrijfseconomische omstandigheden door te komen.

Met een goed plan kunnen werknemers bij uw organisatie aan het werk te blijven, zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Kennis en ervaring blijft daarbij behouden, zodat u in betere tijden weer op volle kracht vooruit kunt. Deze toolbox leidt u in zeven stappen door het proces van het recessieproof maken van uw personeelsbeleid.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Maak uw personeelsbeleid recessieproof in zeven stappen

    Zorg dat u voorbereid bent op financieel zwaar weer

    Recessie is een onvermijdelijk onderdeel van onze economie. Alleen, niemand kan met zekerheid zeggen wanneer een recessie zich aandient, hoe lang deze duurt en hoe ernstig de financiële malaise zal zijn. Wat wel zeker is, is dat als u nu de tijd neemt om u voor te bereiden op slechtere bedrijfseconomische omstandigheden, de kans groter is dat uw organisatie de recessie doorkomt.

    Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Deze toolbox helpt u bij het recessieproof maken van uw personeelsbeleid.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Bespaar slim op personeelskosten

    Houd grip op uw personeelskosten

    Verdiepingsartikel Personeelssubsidies Publicatiedatum: 13-11-2024

    Voor veel werkgevers is personeel de grootste kostenpost. Als u niet oplet, kunnen deze kosten ongemerkt hoger oplopen dan goed is voor uw organisatie. In dit verdiepingsartikel leest u welke personeelskosten er zijn, en hoe u hierop kunt besparen.


    Tips voor besparing op kosten rond werknemers

    Verdiepingsartikel Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 24-12-2024

    Een financiële crisis kan een flinke wissel trekken op de gezondheid van uw organisatie. Maar ook in normale omstandigheden kan het geen kwaad om te kijken waar u op personeelskosten kunt besparen zónder drastisch in de arbeidsvoorwaarden van werknemers te (moeten) snijden. In dit artikel vindt u enkele besparingstips.


    Personeelsgerelateerde subsidies en financiële voordelen op een rij

    Verdiepingsartikel Personeelssubsidies Publicatiedatum: 18-11-2024

    De inzet van personeel vraagt van de meeste organisaties flink veel geld. Maar soms zijn werkgevers meer euro’s kwijt dan nodig is, omdat zij geen gebruik maken van de verschillende subsidies en tegemoetkomingen. Om enige ordening aan te brengen in deze wirwar van regelingen, zet Rendement voor u een aantal financiële voordelen op een rij.


    Minder bekende subsidies voor het mkb op een rijtje

    Verdiepingsartikel Innovatie Publicatiedatum: 26-09-2024

    In Nederland zijn er veel subsidies voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), waar menig onderneming van kan profiteren. Veel subsidies genieten al veel bekendheid, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), maar er zijn ook minder bekende subsidies waar ondernemingen hun voordeel mee kunnen doen. Een aantal daarvan worden hier belicht.


    MDIEU-subsidie aanvragen bij regeling voor vervroegde uittreding

    Verdiepingsartikel Regeling voor vervroegde uittreding (RVU) Publicatiedatum: 06-06-2023

    Voor de maatschappij is het fijn als bijvoorbeeld bouwvakkers en verpleegkundigen lang werken én daarbij gezond blijven, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Daarom is door de overheid de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) in het leven geroepen. Vanaf 1 september 2023 kunt u als werkgever een aanvraag indienen voor deze subsidieregeling.


    Maak uw onderneming crisisbestendig in vijf stappen

    Toolbox Bedrijfscontinuïteit Publicatiedatum: 08-03-2023

    Als u zich tijdig voorbereidt, heeft uw onderneming meer kans om slechte bedrijfseconomische omstandigheden door te komen. In deze toolbox vindt u de handvatten om uw onderneming een stuk crisis­bestendiger te maken, in de vorm van duidelijke tools en verhelderende verdiepingsartikelen.


  • 3

    Investeer op tijd in uw personeel

    Recessie op komst? Investeer in uw personeel!

    Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 13-11-2024

    Bij een (opkomende) recessie wordt al snel gedacht aan ontslag en vacaturestops, terwijl het juist uw personeel is dat uw organisatie kan helpen een financieel lastige periode door te komen. Hiervoor is het wel nodig om proactief te handelen en uw personeel voor te bereiden op lastigere bedrijfseconomische omstandigheden. Hoe u dat doet, leest u in dit verdiepingsartikel.


    Haal meer rendement uit ontwikkeling en opleiding

    Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 18-11-2024

    Veel organisaties hebben een budget voor het ontwikkelen van hun werknemers en maken een opleidingsplan waarin de keuzes voor ontwikkelactiviteiten van dat jaar zijn opgenomen. De persoonlijke ontwikkelwens van een werknemer delft nog weleens het onderspit bij de verdeling van het ontwikkelbudget. Hoe verdeelt u de ontwikkelmogelijkheden en het ontwikkelbudget zo dat de organisatie er het meeste rendement uit haalt?


    Financiële tegemoetkomingen rond scholing werknemers

    Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 09-01-2024

    De kreet ‘een leven lang leren’ is al tijden in zwang op de arbeidsmarkt. Doorlopende scholing komt niet alleen uw werknemers zelf ten goede, het is uiteraard ook in het belang van uw onderneming. Maar hoe laat u werknemers verder leren zonder dat uw onderneming er (al te veel) kosten voor moet maken? Er zijn een aantal subsidies en vergoedingsregelingen.


    Voorwaarden voor aanvragen SLIM-subsidie

    Tool Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 01-12-2023

    Zorg dat u klaar bent voor het volgende aanvraagtijdvak van de subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM).


    Voorwaarden voor subsidieregeling praktijkleren

    Tool Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 12-02-2024

    Zorg dat uw organisatie in aanmerking blijft komen voor de subsidieregeling praktijkleren met behulp van deze checklist.


    Wanneer is het studiekostenbeding nog bruikbaar?

    Verdiepingsartikel Studiekosten Publicatiedatum: 27-03-2024

    Het komt geregeld voor dat een werkgever de kosten voor scholing betaalt. Vaak wordt er dan een studiekostenbeding gesloten waarin staat dat de werknemer een zekere tijd in dienst moet blijven omdat er anders een terugbetalingsplicht geldt. Ook het stoppen met een opleiding kan reden zijn voor terugbetaling. In 2022 zijn de regels voor dit beding gewijzigd. Hoe gaan rechters hiermee om en wat valt ervan te leren?


    OR & scholing van de achterban

    Verdiepingsartikel OR en personeelsbeleid Publicatiedatum: 18-11-2024

    Scholing vergroot de duurzame inzetbaarheid van uw achterban en creëert ook meer productiviteit ten behoeve van de organisatie. Uw bestuurder is verplicht om de kennis van uw achterban op peil te houden en scholing aan te bieden. Uw OR heeft instemmingsrecht bij het invoeren, wijzigen of afschaffen van een regeling op het gebied van de personeelsopleiding (artikel 27, lid 1f WOR).Wat zijn de wettelijke verplichtingen rond scholing van de achterban en is de investering in scholing altijd voor rekening van uw bestuurder of kan hij die ook via een studiekostenbeding verhalen op werknemers?


  • 4

    Maak op tijd de juiste keuzes

    Reorganiseren zonder ontslagen

    Infographic Reorganisatie Publicatiedatum: 18-11-2024

    Bij een reorganisatie hoeven niet altijd gedwongen ontslagen te vallen. Sterker nog: afscheid nemen van werknemers is niet de enige manier om te reorganiseren. Er zijn talloze andere maatregelen om het voortbestaan van de organisatie veilig te stellen. Hier vindt u een aantal voorbeelden.


    Kunnen we werkprocessen reorganiseren met agile en lean?

    Vraag & Antwoord Reorganisatie Publicatiedatum: 29-11-2024

    We lezen veel over agile en lean om werkprocessen te stroomlijnen. Is dat ook iets om bij de reorganisatie van onze onderneming mee te nemen?


    Goed over organisatieveranderingen communiceren

    Verdiepingsartikel Reorganisatie Publicatiedatum: 13-11-2024

    Een organisatie die besluit om zaken rigoureus anders te gaan aanpakken, weet dat zij op weerstand van werknemers zal stuiten. Grote veranderingen vragen daarom om tactvolle communicatie. Om de transitie zo goed mogelijk te laten verlopen, helpt het als de top van de organisatie het personeel duidelijk en transparant informeert tijdens het verandertraject en er rekening wordt gehouden met de verschillen tussen werknemers. Waarmee kunt u rekening houden in zo’n lastige situatie?


    Stappenplan van Kotter voor het veranderproces

    Tool Reorganisatie Publicatiedatum: 19-01-2024

    Dit stappenplan helpt bij het onderscheiden van de verschillende fases en onderwerpen die nodig zijn in een veranderproces.


    Wat zijn de voor- en nadelen van een flexibele schil?

    Verdiepingsartikel Flexwerkers Publicatiedatum: 18-11-2024

    Veel werkgevers zijn terughoudend in het aanbieden van vaste contracten aan werknemers. Er wordt veel gewerkt met tijdelijke dienstverbanden, uitzendkrachten, oproepkrachten of freelancers. Hoewel een flexibele schil veel voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan.


    Wat zijn de voor- en nadelen van een vacaturestop?

    Vraag & Antwoord Werving en selectie Publicatiedatum: 13-11-2024

    We overwegen tijdelijk een vacaturestop in te stellen, omdat we onze organisatie gaan reorganiseren. Hierdoor zullen waarschijnlijk banen komen te vervallen. Met een vacaturestop proberen we ontslagen te voorkomen. Maar zitten er nog meer gevolgen aan een vacaturestop vast? We vragen ons af: wat zijn de voor- en nadelen van een vacaturestop?


    In negen stappen naar een goede strategische personeelsplanning (SPP)

    Toolbox Strategische personeelsplanning (SPP) Publicatiedatum: 15-02-2024

    Welke invloed de ontwikkelingen hebben op de vraag naar arbeid (zoals flexibel zijn, abstracter kunnen denken) en op het aanbod van arbeid (zoals hogere pensioenleeftijd, andere wensen van nieuwe generaties) is de hamvraag. SPP helpt u de juiste match tussen vraag naar en aanbod van arbeid te behouden. Met andere woorden: met SPP krijgt u meer grip op uw toekomstige personeelsbestand. Deze toolbox biedt u alle kennis en tools die u nodig heeft om de belangrijkste personele knelpunten voor uw organisatie vast te stellen. Na het vaststellen van alle personele knelpunten helpt de toolbox Zo implementeert u de strategische personeelsplanning (SPP) u met vinden van oplossingen voor de knelpunten, het opstellen en uitvoeren van het actieplan, het maken van een kosten-batenanalyse, het implementeren en borgen van de SPP en het maken van een verbinding tussen de SPP en de HR-strategie.


  • 5

    Houd werknemers maximaal inzetbaar

    De vijf pijlers van een goed vitaliteitsbeleid

    Verdiepingsartikel Preventie Publicatiedatum: 28-05-2024

    Als werkgevers investeren in de vitaliteit van hun medewerkers wordt hun inzetbaarheid groter, verbeteren hun prestaties en ervaren zij meer werkgeluk. Als arboadviseur kunt u uw werkgever hierbij ondersteunen door hem te wijzen op het belang van een integrale aanpak van vitaliteit. De vijf pijlers van een goed vitaliteitsbeleid helpen u daarbij.


    Positieve gezondheid als aanpak voor betere inzetbaarheid

    Verdiepingsartikel Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 25-06-2024

    Ziekteverzuim, verminderd functioneren: de neiging is om dit als gezondheidsprobleem te zien en het snel op te lossen. Het inzicht groeit echter dat het belangrijk is uit te gaan van wat mensen zelf kunnen, en om hen te helpen hun uitdagingen op te pakken. Positieve Gezondheid is zo’n model. Hoe kunt u dit model op uw werk inzetten?


    Hoe versterkt u persoonlijk leiderschap in uw organisatie?

    Verdiepingsartikel Leidinggeven Publicatiedatum: 13-11-2024

    Jarenlang hebben werkgevers gedacht dat het belangrijk was dat werknemers tevreden waren. Dat was dan ook de insteek van de MTO’s, de medewerkerstevredenheidsonderzoeken (de naam zegt het al).Daarna kwamen werkgevers erachter dat het niet zozeer tevreden werknemers zijn die voor een succesvolle organisatie zorgen, maar gemotiveerde, betrokken werknemers.


    Hoe houdt u een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek?

    Verdiepingsartikel Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 18-07-2024

    Tevreden werknemers helpen een organisatie bij het behalen van haar doelen. Als werknemers niet zijn afgeleid door onvrede over de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden of de werkomgeving, zijn zij meer gefocust en gemotiveerd. Maar hoe weet u of werknemers echt tevreden zijn? Een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) helpt daarbij.


    Aandachtspunten voor OR bij medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)

    Verdiepingsartikel Werkwijze OR Publicatiedatum: 18-11-2024

    Betrokken werknemers zijn een belangrijke drijfveer voor het succes in een organisatie. Uw OR wil ook niets liever dan een tevreden achterban. Binnen veel organisaties is een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) over bijvoorbeeld de werkzaamheden, leidinggevenden en motivatie al gebruikelijk. Maar waar moet uw OR precies op letten als de bestuurder een nieuw MTO wil uitvoeren?


    Zo voert u een goed gesprek over werkplezier

    Tool Leidinggeven Publicatiedatum: 29-11-2024

    Gebruik deze gesprekshandleiding om een goed gesprek over werkplezier te houden.


  • 6

    Beperk de loonkosten

    Salaris is onderhandelbaar, maar niet altijd

    Nieuws Werving en selectie Publicatiedatum: 03-11-2023

    In deze krappe arbeidsmarkt hebben sollicitanten wat te wensen, of zelfs te eisen, ook ten aanzien van het startsalaris. Toch is dit niet altijd onderhandelbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Rendement Uitgeverij naar de werving-en-selectiepraktijken in Nederland.


    Zo voert u een goed arbeidsvoorwaardengesprek

    Tool Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 29-11-2024

    Gebruik deze gesprekshandleiding om een arbeidsvoorwaardengesprek te voeren dat voor uw organisatie en de nieuwe werknemer positief verloopt


    Waar moeten we op letten bij collegiale in- en uitleen?

    Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 29-11-2024

    Wij hebben tijdelijk een aantal werknemers 'over', terwijl een bevriende organisatie werknemers tekortkomt. We willen die organisatie graag helpen. Waar moeten we op letten bij de collegiale in- of uitleen van werknemers?


    Overeenkomst in- en uitlenen personeel

    Tool Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 02-12-2024

    Gebruik deze overeenkomst om in- en uitleen van personeel zonder winstoogmerk te regelen.


    Voor eenzijdig wijzigen van lonen gelden zeer strikte regels

    Verdiepingsartikel Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 29-11-2024

    Als een werkgever met tegenslag te maken krijgt en in de financiële problemen komt, zal hij op zoek gaan naar maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat zijn organisatie het hoofd boven water houdt. Een loonoffer van werknemers kan zo’n maatregel zijn. Als werknemers hier echter niet aan willen meewerken, is een wijziging van de arbeidsvoorwaarden in veel gevallen niet mogelijk om door te voeren.


    Mogen we een loonoffer vragen aan onze veelverdieners?

    Vraag & Antwoord Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 29-11-2024

    Op het moment verkeren we in financieel zwaar weer met onze organisatie. We verwachten in de toekomst weer een gezond bedrijf te worden. We willen daarom ontslagen voorkomen door te snijden in de kosten. Eén van de maatregelen die we overwegen is een loonoffer van de werknemers die in onze organisatie het meeste verdienen. Mogen we een loonoffer vragen aan onze veelverdieners?


    Vakantiegeld niet betalen vanwege financiële problemen

    Nieuws Reorganisatie Publicatiedatum: 01-01-2023

    Voor een werkgever die het moeilijk heeft, kan het lastig zijn om geld vrij te maken voor de betaling van het vakantiegeld in mei of juni. Hij mag echter niet zomaar eenzijdig besluiten om het vakantiegeld te spreiden, uit te stellen of niet te betalen.


    Bestuurder kan werknemers om een loonoffer vragen

    Verdiepingsartikel OR en arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 29-11-2024

    Een organisatie kan tijdelijk in financieel zwaar weer verkeren. Sommige werkgevers vragen werknemers dan om een loonoffer. Uw bestuurder heeft hiervoor geen advies of instemming nodig van uw OR. Hij doet er echter verstandig aan om uw OR hier wél bij te betrekken. Bovendien kan uw OR hem hierover ook altijd ongevraagd adviseren. Het is dan wikken en wegen tussen de belangen van de organisatie en die van werknemers. Hoe pakt uw OR dit aan en waar moet u op letten?


  • 7

    Neem afscheid van personeel

    Behoud kennis en ervaring met deeltijdontslagen

    Verdiepingsartikel Ontslag Publicatiedatum: 30-05-2024

    Organisaties kunnen in een situatie terecht komen dat het lastiger is om het hoofd boven water te houden. Dan kan het noodzakelijk zijn om de organisatie te reorganiseren. Dit kan banen kosten, terwijl u mogelijk in de toekomst weer meer werknemers nodig heeft. Kan deeltijdontslag bijdragen aan het behoud van de kennis en kunde van werknemers voor uw organisatie?


    Regel zelf een ontslag met wederzijds goedvinden

    Toolbox Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 30-04-2024

    In deze toolbox vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelf een ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. U vindt duidelijke informatie over wat een beëindigingsovereenkomst precies is, welke regels van toepassing zijn en hoe u zelf volledige en rechtsgeldige afspraken maakt.


    Regel een ontslag om bedrijfseconomische redenen

    Toolbox Ontslag Publicatiedatum: 22-04-2024

    Uw organisatie wil of moet om bedrijfseconomische redenen medewerkers ontslaan. Een pijnlijk, maar noodzakelijk besluit voor de toekomstbestendigheid van uw organisatie. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen moet u rekening houden met veel en ingewikkelde regels, die uw organisatie stap-voor-stap nauwkeurig moet toepassen. Met deze toolbox doorloopt u alle stappen die nodig zijn voor het regelen van een snelle en effectieve ontslagprocedure.


    Tactvol ontslag mededelen vanwege reorganisatie

    Tool Ontslag Publicatiedatum: 29-11-2024

    Gebruik deze gesprekshandleiding om duidelijk en gepast het bedrijfseconomische ontslag van een werknemer aan hem mede te delen.