Preventie van werkstress door vergroten werkplezier

6 november 2018 | Door redactie

Werkplezier kan werkstress voorkomen. Daarom staat de Week van de Werkstress 2018 in het teken van werkplezier. De Organisatie voor Vitaliteit (OVAL), die de Week van de Werkstress organiseert, is op zoek naar tips voor meer werkplezier.

Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten. Deze kunnen ontstaan door psychosociale arbeidsbelasting (PSA), wat kan leiden tot stress. Werknemers die met plezier hun werk doen, verzuimen minder, zijn productiever en lopen minder risico uit te vallen door stress. Ter gelegenheid van de Week van de Werkstress die van 12 november tot en met 15 november 2018 wordt gehouden, verzamelt OVAL tips voor meer werkplezier. Dit heeft een Werkplezier Top 10 opgeleverd. Eén plek in deze Top 10 is echter nog leeg. Organisaties kunnen bijdragen door hun eigen tip(s) in te sturen naar info@werkpleziertop10.nl.

Aanbieden flexibele werktijden voorkomt stress

De definitieve Werkplezier Top 10 komt in de digitale toolkit van de Week van de Werkstress, in de vorm van affiches en een opdruk voor bekers of mokken. Een greep uit de tips die tot nu toe binnenkwamen:

  • Geef werknemers vrijheid bij de aanpak van hun werk.
  • Steun werknemers door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen.
  • Laat waardering blijken voor het werk dat werknemers doen.
  • Bied flexibele werktijden (tool) aan als dit mogelijk is.
  • Stem de hoeveelheid werk af op de capaciteit van de medewerkers.
  • Geef collega’s complimenten!

Hoge werkdruk kan oorzaak zijn van stress

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Stress kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een hoge werkdruk. Werknemers ervaren een te hoge arbeidsbelasting (tools). Die kan zowel fysiek als mentaal zijn. Ook factoren in de privésfeer kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid werkdruk die een werknemer ervaart. Werkdruk is een vorm van PSA (tools) en kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out en een depressie. 

Bekijk hier het filmpje waarin een werknemer haar ervaringen deelt en een toelichting geeft op de tips voor meer werkplezier.

Bijlagen bij dit bericht

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
E-learning | VideoCollege 12 minuten