Minder aandacht werkgever voor mentale gezondheid

5 september 2023 | Door redactie

Hoewel het aantal werknemers dat meerdere keren per week stress ervaart is gestegen, nemen werkgevers minder maatregelen dan een jaar daarvoor. Vergeleken met de coronaperiode is de aandacht voor mentale gezondheid afgenomen. Dat blijkt uit het onderzoek People at Work 2023.

Meer dan de helft van alle werknemers in Nederland voelt zich een of meer keer per week gestresst. Van de werknemers met mentale klachten zegt iets meer dan de helft (54%) hierbij steun te krijgen van de leidinggevende. 27% van de ondervraagden zegt dat de werkgever helemaal geen maatregelen neemt om de mentale gezondheid van werknemers te bevorderen of werkstress aan te pakken. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: een blik op het internationale personeelsbestand. HR- en salarisdienstverlener ADP  ondervroeg hiervoor meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland.

Meer stressklachten bij werknemers

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers minder aandacht hebben voor de mentale gezondheid van werknemers dan een jaar eerder. Toen gaf nog 61% van de ondervraagde werknemers aan zich gesteund te voelen door de leidinggevende, terwijl dat nu is gedaald naar 54%. De sociale steun van collega’s is ook minder geworden, van 66% naar 60% en het percentage werkgevers dat helemaal niets doet om stress aan te pakken, is licht gestegen van 26% naar 27%. Dat is des te opvallender omdat meer respondenten aangeven last te hebben van stressklachten (34%) op het werk. Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te nemen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Goed contact met leidinggevende

Goed contact tussen werknemers en leidinggevenden en tussen collega’s onderling is daarbij onmisbaar. Volgens het onderzoek biedt 20% van de werkgevers ondersteuning door intensivering van de communicatie. Ook dat is minder dan een jaar eerder, toen dat nog 26% was. Een goede relatie met de leidinggevende helpt ook bij het tijdig herkennen van signalen van werkstress (tool) en het maakt het makkelijker met elkaar in gesprek te gaan over werkdruk en stress. Werkgevers kunnen diverse maatregelen inzetten, zoals verlof. 15% van de ondervraagden kreeg extra vrije dagen aangeboden (dat was 20%). Afspraken over bereikbaarheid buiten werktijd en teambuilding worden vaker ingezet. De invloed van hybride werken speelt hierbij ongetwijfeld een rol.

 

Bijlagen bij dit bericht