Vanaf 1 september RVU-subsidie om te stoppen met werken

22 augustus 2023 | Door redactie

Mede voor de financiering van regelingen voor vervroegde uittreding (RVU’s) is de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) opgesteld. Vanaf 1 september 2023 kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor deze subsidie.

Bij het pensioenakkoord in 2019 werd benadrukt dat werknemers gezond werkend de pensioenleeftijd moeten kunnen bereiken en dat zij desnoods eerder moeten kunnen pensioneren als het werk niet langer is vol te houden. Daarna zijn er soepelere fiscale regels ingevoerd voor RVU’s: de zogenoemde RVU-heffing van 52% is tijdelijk niet van toepassing (artikel) voor regelingen waarbij werknemers maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken en de werkgever een uitkering geeft van maximaal € 24.444 per jaar (bedrag 2023). Om een gedeelte van die RVU-kosten te dekken, is voor de jaren 2021-2025 de subsidie van de MDIEU (artikel) geïntroduceerd. Daarnaast biedt de MDIEU subsidie voor activiteiten op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Activiteitenplan en bedrijfsanalyse nodig

Van 1 september 2023 tot en met 30 november 2023 kunnen voor het eerst individuele werkgevers de subsidie aanvragen bij Uitvoering Van Beleid. De subsidie is beschikbaar voor de uitvoering van een plan met activiteiten rond duurzame inzetbaarheid en RVU’s (voor die RVU’s gelden specifieke eisen). In de regeling is opgesomd wat er in het plan moet terugkomen. De werkgever moet ook zorgen voor een begroting van de kosten waarvoor hij subsidie aanvraagt.
Het plan moet worden gebaseerd op een bedrijfsanalyse van de knelpunten en oplossingen binnen de organisatie rond duurzame inzetbaarheid en zwaar werk. Voor deze analyse krijgt de werkgever een vast subsidievoorschot van € 5.000. Samenwerking met een werknemersvertegenwoordiging is vereist. Op uitvoeringvanbeleidszw.nl staan verplichte modellen voor het plan en de analyse.

Forse eigen bijdrage van werkgever

Het aangevraagde subsidiebedrag behoort minimaal € 75.000 te zijn. Maar let op: voor de activiteiten ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid geldt een eigen bijdrage van 50% van de subsidiabele kosten, voor RVU’s is dat zelfs 75%. Bovendien moet het totaalbedrag voor minstens 25% gericht zijn op duurzame inzetbaarheid; alleen een RVU-subsidie is géén optie.
Voor het subsidiebedrag is een voorschot mogelijk (naast het voorschot voor de bedrijfsanalyse). In principe gaat het om 20%, maar met een goede onderbouwing wil het ministerie van SZW ook 40% voorschieten. Bij projecten van langer dan 12 maanden (waarbij een voortgangsverslag vereist is) kan de werkgever verzoeken om een tussentijds voorschot van maximaal 80%. Na afloop volgt een aanvraag voor de definitieve subsidie en moet de werkgever inzicht geven in de werkelijke kosten.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Het totale subsidieplafond bedraagt € 7,5 miljoen voor aanvragen tot € 300.000 en € 75 miljoen voor aanvragen van € 300.000 en hoger. Bij de verdeling van het subsidiegeld is het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ van toepassing. Een werkgever sluit aan in de rij vanaf het moment dat hij een volledige aanvraag heeft ingediend. Moet hij nog aanvullende informatie aanleveren, dan belandt hij dus verderop in de lijst. Binnen 13 weken hoort de werkgever of hij de subsidie krijgt.