Accijnzen op benzine en diesel verder omhoog per 1 januari 2024

19 september 2023 | Door redactie

Per 1 januari 2024 zullen de prijzen aan de pomp stijgen. Dit komt doordat begin volgend jaar de accijnzen zullen stijgen door de jaarlijkse indexatie en de laatste afbouwstap van de tijdelijk korting. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft al aangegeven dat ze deze verhoging niet zien zitten en dat ze er bij de Algemene Politieke Beschouwingen verder over willen debatteren.

Sinds 1 april 2022 geldt er een korting op de accijnstarieven voor ongelode benzine, diesel en LPG. Deze korting was ingevoerd om de stijging van brandstoffen door de oorlog in Oekraïne te dempen. Op 1 juli 2023 verviel de helft van deze tijdelijke korting. De accijnstarieven per liter kwamen daardoor per 1 juli 2023 uit op € 0,79 voor ongelode benzine, € 0,52 voor diesel en € 0,19 voor LPG. De rest van deze korting zal eind dit jaar vervallen. Daarnaast zal er begin volgend jaar een jaarlijkse indexatie zijn, zodat de prijzen nog verder stijgen. Door deze wijzigingen komen de accijnstarieven per 1 januari 2024 uit op: 0,96 per liter ongelode benzine, 0,63 per liter diesel en 0,21 per liter LPG. Deze tarieven zijn exclusief BTW.  

Kamermeerdheid tegen verhoging

Een Kamermeerderheid is tegen deze verhoging van de accijnsen. Het gaat hierbij in ieder geval om VVD, PVV, Forum voor Democratie, BBB, SP, Denk, JA21, Groep Van Haga en het Kamerlid Den Haan. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen komt dit onderwerp zeker terug en zal er verder over gedebatteerd worden. 

!!! Inmiddels is duidelijk geworden dat deze verhoging niet doorgaat. De Tweede Kamer heeft er een streep door gezet.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht