Valgevaar door verkeerd gebruik trap en ladder

26 juni 2015 | Door redactie

Een van de arbeidsrisico’s in de bouw is valgevaar. Jaarlijks overlijden gemiddeld vijf mensen door een val van een ladder of steiger. Werken met slecht materieel en onveilig werken, vergroot dat risico. De Inspectie SZW controleer daarom streng op veilig gebruik.

Werknemers in de bouw lopen al meer arbeidsrisco’s, maar dat wordt nog eens extra gevaarlijk als de spullen waarmee ze werken niet deugen of als ze er niet goed mee omgaan. Jaarlijks komen gemiddeld vijf werknemers dodelijk ten val en raken er tientallen gewond, soms met blijvende schade. Vaak gaat het om een val van een ladder of steiger. Bij controles op bouwplaatsen werden vorig jaar 642 overtredingen geconstateerd op 397 locaties. Meestal is verkeerd gebruik de oorzaak van het ontstaan van onveilige situaties. Zo blijken werknemers vaak niet te weten hoe ze veilig met een rolsteiger moeten werken.  

Besluit met eisen voor trappen en ladders

Om het valgevaar te verkleinen, moeten bedrijven zorgen voor deugdelijk materieel. De minimale eisen voor ladders en trappen zijn vastgelegd in het Besluit Draagbaar Klimmaterieel van de Warenwet. Alle ladders, rolsteigers en trappen die in Nederland worden verkocht moeten aan de eisen in dit besluit. Werkgevers moeten hierop toezien. Besteed daarnaast aandacht aan instructies voor veilig gebruik van materieel. Voor gebruik, onderhoud en afmetingen en dergelijke van het klimmaterieel kunt u de normen NEN 2484 ‘Draagbaar klimmaterieel-ladders en trappen’ en NEN-EN 131 raadplegen.