De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het afschaffen van de verplichte maatschappelijke stage. Als uw organisatie eerder stageplekken bood aan leerlingen, krijgt u de komende tijd mogelijk minder stageverzoeken. Het staat scholen overigens vrij om de maatschappelijke stage op eigen initiatief voort te zetten.
Nu ook de Eerste Kamer met de afschaffing van de maatschappelijke stage heeft ingestemd, is de maatschappelijke stage vanaf volgend schooljaar niet meer verplicht. Scholen kunnen de maatschappelijke stage in hun onderwijsprogramma handhaven. Ze mogen dan zelf bepalen of de omvang van de stage 30 uur blijft. Als scholen ervoor kiezen om de maatschappelijke stage te behouden, moeten ze de stage op termijn wel zelf gaan financieren.
Volgend schooljaar ontvangen scholen nog overheidssteun. Met ingang van het schooljaar 2015/2016 eindigt de financiering. Scholen moeten dan zelf middelen zien te vinden voor leerlingen die zich op de arbeidsmarkt willen oriënteren door middel van een maatschappelijke stage. De verwachting is dat een kwart van de scholen de stage blijft aanbieden, een kwart van de scholen ermee stopt en de helft op zoek gaat naar alternatieven om de maatschappelijke stage in te vullen. Onderzoek of uw organisatie een bijdrage kan leveren om de stages ook zonder overheidssteun te realiseren.