Accountancy-stagiairs krijgen de hoogste vergoeding

12 december 2023 | Door redactie

In 2023 stegen stagevergoedingen met gemiddeld 3,7%. De hoogste vergoedingen gaan dit jaar naar accountancy-stagiairs. De accountancy neemt daarmee de eerste plek over van de advocatuur. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek naar stagevergoedingen.

Met een gemiddelde vergoeding van € 788 per maand krijgen accountancy-studenten de hoogste stagevergoeding (vraag & antwoord), volgens onderzoek van Magnet.me, het online carrièrenetwerk voor studenten, starters en werkgevers. Dit is een stijging van bijna 21% ten opzichte van 2022. De consultancybranche blijft dit jaar op de tweede plek staan met een gemiddelde stagevergoeding van € 724 per maand en de advocatuur zakt van de eerste naar de derde plek, met een gemiddelde vergoeding van € 699 per maand.

Afnemende instroom en vergrijzing

De hoge vergoeding voor stagiairs binnen de accountancy kan worden verklaard door de afnemende instroom in accountancy-gerelateerde opleidingen, de vergrijzing in de sector en een toename in de hoeveelheid werk. Daarnaast groeit de vraag naar accountants, zeker bij een economische krimp. Om accountancy-talent aan te trekken, verhogen vooral de grote spelers hun stagevergoeding (video). Een opvallende trend die in het onderzoek is waar te nemen is de flinke stijging van gemiddeld 19% in maandelijkse stagevergoedingen in de finance-sector.
De top 10 sectoren met de hoogste maandelijkse stagevergoedingen in 2023 zijn:

  1.  Accountancy
  2. Consultancy
  3. Advocatuur
  4. Overheid
  5. Finance
  6. Verzekeringen
  7. IT
  8. Manufacturing
  9. Engineering
  10. Hospitality.

Stagevergoedingen liggen in 2023 gemiddeld 3,7% hoger dan in 2022. Dat jaar was er nog sprake van een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar daarvoor.