Woordenboekje ter ere van kwart eeuw internet

3 mei 2018 | Door redactie

De komst van het internet – exact 25 jaar geleden – heeft de wereld drastisch veranderd, waaronder het taalgebruik. Speciaal voor dit jubileum heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal een internetwoordenlijst gepubliceerd.

‘Phishing’, ‘modem’, ‘homepage’, ‘internettrol’: allemaal woorden die inmiddels gemeengoed zijn, maar die zonder de komst van het internet nooit bestaan zouden hebben. Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft speciaal voor de 25e verjaardag van het internet dan ook een woordenboekje online gezet met negentig digitaal ingestoken woorden. Hiermee kunnen pc-gebruikers hun kennis van het wereldwijde web opvijzelen. Ook met het oog op de aanstaande AVG geen overbodige luxe (tool).

Lurking, clickbait en inbellen

De woordenlijst is een mix van woorden die pas onlangs in zwang zijn gekomen en woorden die inmiddels alweer achterhaald zijn. In de eerste categorie vallen woorden als ‘lurking’ (discussiefora volgen zonder zelf een actieve bijdrage te leveren) en ‘clickbait’ (webartikelen met misleidende of sensationele koppen met de bedoeling om mensen hierop te laten klikken). Een woord als ‘inbellen’ (op de modem) stamt dan weer duidelijk uit de begindagen van het internet.