Zo’n 40% van de Nederlanders heeft overvolle dagen en voelt zich in de week meerdere keren oververmoeid of opgebrand. De helft heeft regelmatig last van stress. Doet u niets om de werknemers met stress te ondersteunen, dan zullen werknemers al snel tegen de gevolgen van stress aanlopen: concentratieproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en een vermoeid gevoel.
Onderzoek van Psychologie Magazine laat zien dat veel Nederlanders het lastig vinden om te ontspannen; zelfs op vakantie gaan, lijkt niet echt te helpen. In de week na thuiskomst ervaren ze net zo veel stress als voor de vakantie. Ruim een derde lukt het niet om tijd te vinden voor ontspanning.
In het nieuwsartikel ‘Relatie tussen werkstress en fysieke klachten’ heeft u ook al kunnen lezen dat werkstress ervoor kan zorgen dat al bestaande lichamelijke klachten verergeren.
Slechts 20% van de Nederlanders zorgt voor structurele veranderingen in het werk om zo stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door vaker ‘nee’ te zeggen en de taken anders te organiseren. Nog eens 20% zou dit graag willen, maar krijgt het nog niet voor elkaar. Als gevolg van stress krijgen werknemers niet alleen te maken met klachten zoals concentratieproblemen en hoofdpijn, maar kunnen ze zich ook (voor langere tijd) ziek melden.
Om een hoge werkdruk beter bij de werknemers te herkennen, maakt u gebruik van de tool ‘Herken hoge werkdruk’. Een te hoge werkdruk kan immers leiden tot werkstress. In een andere tool vindt u tips om de werkdruk aan te pakken, bijvoorbeeld door werknemers een cursus timemanagement of assertiviteit aan te bieden of door de werkdruk regelmatig in overleggen te bespreken.