Goed moment voor HR-professional om nieuwe baan te zoeken

HR-professionals hebben het momenteel druk met het werven van… HR-professionals. Het aantal unieke (online) HR-vacatures steeg in 2018 met maar liefst 37% ten opzichte van 2017, zo is te lezen in een nieuw onderzoeksrapport.

4 april 2019 | Door redactie

HR-professionals die momenteel een nieuwe baan zoeken, hebben wat te kiezen. Onderzoeksbureau Intelligence Group stelde voor HR-dienstverlener Compagnon vast dat het aantal unieke online HR-vacatures in 2018 naar 23.400 is gestegen. Dit betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal online HR-vacatures in 2015. In totaal kent Nederland meer dan 90.000 HR-professionals. De top vijf van de meest gevraagde HR-functies is als volgt:

  1. HR-adviseur
  2. HR-manager
  3. HR-medewerker
  4. Personeelsfunctionaris werving & selectie
  5. Medewerker personeels- & salarisadministratie

Aantal vacatures voor recruiters neemt in hoog tempo toe

Voor recruitmentprofessionals is de vacaturemarkt nog veel gunstiger dan voor HR-professionals. Sinds 2015 is het aantal unieke online vacatures jaarlijks met meer dan 30% gestegen, blijkt uit het onderzoek. In 2018 lag het aantal recruitmentvacatures rond de 14.400. Daarmee zijn er bijna net zo veel vacatures als er nu recruitmentprofessionals zijn in Nederland, dus er zijn veel extra mensen nodig. Top vijf van de meest gevraagde recruitmentfuncties:

  1. Recruiter
  2. Intercedent
  3. Adviseur werving & selectie
  4. Consulent arbeidsbemiddeling
  5. Arbeidsbemiddelaar

Vraag naar kennis van salarisadministratie en recruitment

Intelligence Group heeft ook onder de loep genomen voor welke HR-functies het aanbod het snelst groeit. Daarbij valt op dat ‘Hoofd personeels- en salarisadministratie’ op nummer één staat. Ook ‘Medewerker personeels- & salarisadministratie’ is in de top vijf terug te vinden (op plaats vijf). De top vijf wordt gecompleteerd door ‘Personeelsfunctionaris werving en selectie’ (twee), ‘Manager uitzendbureau’ (drie) en ‘Manager werving & selectie’ (vier).

HR-professional op zoek naar flexibiliteit in baan

Recruitmentprofessionals verkeren momenteel in luxepositie. Als het aantal actieve baanzoekers binnen deze groep wordt vergeleken met het aantal vacatures, blijkt dat een recruitmentprofessional kan kiezen uit acht vacatures. Onder HR-professionals ligt deze vacaturedruk lager: twee vacatures per baanzoeker. Toch heeft daarmee ook de HR-professional een goede arbeidsmarktpositie. Wie een HR-professional wil werven, doet er goed aan flexibiliteit te bieden. Flexibele werktijden en goede mogelijkheden om thuis te werken staan namelijk hoog op het verlanglijstje.