Werkgevers focussen vooral op personeelsbehoud

29 maart 2024 | Door redactie

In de strijd tegen het personeelstekort zetten werkgevers vooral in op personeelsbehoud. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder ruim 4.000 werkgevers. De uitkeringsinstantie biedt werkgevers ook oplossingen voor het personeelstekort.

Dat heel veel werkgevers last hebben van de arbeidsmarktkrapte mag onderhand geen verrassing meer heten. Volgens werkgeversonderzoek van UWV had 60% van de organisaties eind 2023 in mindere of meerdere mate personeelsproblemen. Omdat het voor werknemers makkelijk is om ergens anders aan de slag te gaan, probeert 76% van de werkgevers vooral de achterdeur dicht te houden. Andere populaire ‘wapens’ tegen de arbeidsmarktkrapte zijn op een andere manier werven (69% doet dit) en het eerder aannemen van kandidaten die nog opgeleid moeten worden (68%).

Meer aandacht voor werknemers

Werkgevers gaan de personeelsuitstroom voornamelijk tegen door meer aandacht te hebben voor werknemers, de werksfeer en sociale contacten, onder andere door het voeren van meer individuele gesprekken met werknemers. Ook belonen veel werkgevers werknemers beter. Daarnaast hebben vooral grotere werkgevers het inwerktraject en de begeleiding van nieuwe werknemers verbeterd.

34 oplossingen voor personeelstekort

In het onderzoeksrapport verwijst UWV naar de publicatie ’Personeelstekorten aanpakken: 34 oplossingen voor werkgevers’ (pdf) uit 2023. Hierin geeft de uitkeringsinstantie praktijkvoorbeelden van werkgevers met bijpassende oplossingen, verdeeld over drie strategieën: