HP kan per ongeluk toetsaanslagen volgen

15 mei 2017 | Door redactie

Het zakelijk veelgebruikte computermerk HP blijkt in 80 typen laptops en desktops per ongeluk een keylogger opgenomen te hebben. Hierdoor worden toetsaanslagen bijgehouden. HP stelt een update beschikbaar om het euvel te verhelpen.

Computermerk HP heeft bevestigd dat ruim 80 desktops en laptops een zogenoemde keylogger bevatten. Onderzoekers ontdekten deze in de meegeleverde audiodriver van een audiochipfabrikant. Een keylogger houdt alle toetsaanslagen bij, en de chipfabrikant had deze aan de driver toegevoegd omdat diens audiofuncties te bedienen zijn met een toets. Er werden echter ook functies in opgenomen waardoor de toetsaanslagen worden bewaard in een logbestand of zelfs worden doorgestuurd. Dat is uiteraard onwenselijk. HP heeft daarom op een speciale website alle typen laptops en desktops gepubliceerd waarvoor dit probleem geldt. Op diezelfde website zijn updates beschikbaar gesteld die het probleem moeten verhelpen.

Hardware optimaal benutten

Een driver is een soort tool die zorgt dat de software van het besturingssysteem kan samenwerken met de hardware. In laptops en desktops kan dat een audio- of videokaart zijn, maar bijvoorbeeld ook een printer. Er bestaan algemene drivers, maar merkfabrikanten ontwerpen deze zo dat ze alle mogelijkheden van de hardware optimaal benutten.