Oude spreekwoorden in een nieuw jasje

9 oktober 2013 | Door redactie

Merkt u ook dat als u een spreekwoord gebruikt, mensen u steeds vaker wat glazig aankijken? Logisch, want zeg nu zelf, sommige spreekwoorden doen inmiddels wel wat gedateerd aan. Maar ook jammer, want spreekwoorden zijn handig om met weinig woorden iets duidelijk te maken. De jonge taalliefhebbers van Paarsekrokodillentranen.nl wil spreekwoorden moderniseren.

Spreekwoorden zijn handig om met weinig woorden iets duidelijk te maken. Ze zijn dus zeer geschikt voor deze moderne tijd waarin mensen communiceren via kanalen als Twitter en Whatsapp. Kort en krachtig past heel goed bij de moderne media. Alleen jammer dat jongeren de betekenis van veel spreekwoorden niet meer kennen. Paarse Krokodillentranen, een initiatief van twee jonge taalliefhebbers,  wil oude spreekwoorden aanpassen aan de moderne tijd, zodat mensen ze weer vaker gaan gebruiken. Dat gebeurde in de vorm van een spel.

Variaties op bekend spreekwoord

Paarse Krokodillentranen nodigde 50 bekende taalvirtuozen uit om mee te spelen en in tien rondes een oud spreekwoord nieuw leven in te blazen. Zo maakt Loesje van het plechtige ‘In het huis van de gehangene spreekt men niet van de strop’ de moderne variant: ‘Op goede herinneringen rust geen taboe’. De winnaar mag zich de Grootste Taalvirtuoos van het land noemen. De 9 andere finalisten gaan hun variatie op een bekend spreekwoord gebruiken in hun volgende taaluiting (dat kan zijn in een column, een boek, een raptekst et cetera). De nieuwe (en oude) spreekwoorden staan op paarsekrokodillentranen.nl. U kunt ook vriend worden en Paarse krokodillentranen liken.

 Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over spreekwoorden of andere taalkwesties, dan kunt u die als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!