Weg met dat woord-verkiezing 2016 van start

24 november 2016 | Door redactie

Sommige woorden bezorgen mensen meer jeuk dan andere woorden. Het Instituut voor de Nederlandse Taal is daarom weer de jaarlijkse ‘Weg met dat woord’-verkiezing gestart. U kunt stemmen van welk woord de Nederlandse taal afscheid zou moeten nemen.

Wat vindt u van woorden als ‘genietmoment’ en ‘collegaatje’? Als uw taalkundige nekharen hiervan overeind gaan staan, niet getreurd: u bent niet de enige. Ook woordgroepen als een ‘dagdagelijks bilaatje inplannen’ en het vrij weinig zeggende ‘ik heb zoiets van’ zien veel taalgebruikers (tools) liever gaan dan komen. In de jaarlijkse ‘Weg met dat woord’-verkiezing mag u weer stemmen welk woord wat u betreft uit de Nederlandse taal zou moeten verdwijnen.

Stemmen op woord dat moet verdwijnen

Op de website van de Weg met dat woord-verkiezing kunt u aangeven welk woord van u mag verdwijnen en waarom. Op basis van de inzendingen stelt het Instituut voor Nederlandse Taal een top tien samen. Vanaf 1 december kunt u een woord uit deze shortlist wegstemmen. Op 8 december wordt de winnaar, of zo u wilt verliezer, bekendgemaakt. In 2015 viel de dubieuze eer nog ten deel aan het woordje ‘me’: taalgebruikers konden taalmartelingen als ‘me moeder’ en ‘me zus’ niet meer aanhoren.