WhatsApp bouwt beste encryptie-muur

25 oktober 2016 | Door redactie

Als u een chatgesprek voert, is het wel zo fijn als u zeker weet dat luistervinken buiten de deur blijven. WhatsApp en het minder bekende Signal komen in een test als beste uit de bus op het gebied van end-to-end-encryptie.

Amnesty International nam verschillende chat-apps onder de loep omdat de mensenrechtenorganisatie bezorgd is om het basisrecht ‘privacy’. In de test werd bekeken in hoeverre de apps encryptie toepassen, oftewel: in hoeverre versleutelt een app berichten zodat alleen de zender en de ontvanger de inhoud kunnen lezen. De app Signal blijkt dit het beste te doen. Nu is de kans echter een stuk groter dat u WhatsApp op uw smartphone heeft staan, maar ook dan heeft u het getroffen. WhatsApp waarschuwt u namelijk als enige chat-app als een gesprek níet end-to-end versleuteld is.

Facebook Messenger en Skype minder veilig

In de afbeelding onder dit bericht ziet u alle chatprogramma’s uit de test. De apps zijn in drie categorieën op te delen: programma’s die end-to-end encryptie standaard (‘as a default’) ingeschakeld hebben, programma’s die wel versleuteling als optie bieden maar niet standaard, en de apps die niet aan encryptie doen. De eveneens populaire chat-apps Facebook Messenger en Microsoft Skype zijn dus niet de veiligste keus, aldus Amnesty.

Chat-apps en encryptie