Achmea hoeft OR-advies over fusie niet op te volgen

9 februari 2018 | Door redactie

De Ondernemingskamer heeft geoordeeld dat moederbedrijf Achmea het advies van de ondernemingsraad van dochterbedrijf De Friesland niet hoeft op te volgen. De fusie van De Friesland en Zilveren Kruis kreeg daarmee groen licht.

De fusie van verzekeraars De Friesland en Zilveren Kruis kan doorgaan. De Ondernemingskamer (OK) bepaalde namelijk dat het fusiebesluit in redelijkheid was genomen en dat moederbedrijf Achmea het advies van de ondernemingsraad (OR) niet hoeft op te volgen. De OR had moederbedrijf Achmea geadviseerd om FBTO (dochterbedrijf van De Friesland) bij Zilveren Kruis onder te brengen en De Friesland zelfstandig te houden. De OR stapte naar de OK. Met het oordeel van de OK verliest De Friesland nu definitief zijn relatief zelfstandige positie binnen het verzekeringsconcern.

OK oordeelt dat fusiebesluit in redelijkheid is genomen

Hoewel de OK oordeelde dat het fusiebesluit in redelijkheid is genomen, had de rechter wel een kritische noot. Zo zou Achmea de verschillende mogelijkheden voor het onderbrengen van FBTO binnen het concern onvoldoende onderzocht hebben. Het argument van de OR dat met de fusie hoogwaardige banen verloren zouden gaan, werd echter door zowel Achmea als de OK verworpen. De juridische samenvoeging zou namelijk maar gevolgen hebben voor vijf werknemers. Aan het Financieel Dagblad heeft Achmea laten weten eerst in gesprek te gaan met de OR van De Friesland, de directies van De Friesland en de werknemers over de uitspraak van de OK.