Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen telt het adviesrecht van de ondernemingsraad (OR) zwaar voor UWV. UWV neemt een ontslagaanvraag zelfs niet in behandeling als de OR niet is geraadpleegd. Dit levert flinke onzekerheid op voor werknemers. Een slimme OR mengt zich daarom al vroeg in de onderhandelingen.
Een werkgever kan het proces flink vertragen als hij de OR niet in een vroeg stadium al betrekt bij de plannen. Een slimme OR gaat het gesprek aan met de bestuurder, zodra hij lucht krijgt van een eventuele reorganisatie. Hoe eerder de OR-leden meepraten over de gevolgen voor werknemers, hoe groter de kans dat zij positief instemmen bij de adviesaanvraag (tool).
Als een werkgever binnen drie maanden meer dan 20 werknemers de laan uit stuurt, moet hij volgens de Wet melding collectief ontslag (WMCO) een melding doen bij de vakbonden en bij UWV. UWV wijst de aanvraag af in de volgende gevallen:
De in juli gepubliceerde nieuwe versie van de uitvoeringsregels van UWV kent twee nieuwe aanvullingen. Als een organisatie een personeelsvertegenwoordiging heeft in plaats van een OR, moet die geraadpleegd worden als meer dan 25% van de arbeidsplaatsen vervalt. De tweede wijziging maakt duidelijk dat een organisatie zonder OR direct naar UWV kan stappen. Eerder was niet duidelijk of UWV de aanvraag dan wel in behandeling zou nemen.