Gezondheidsschade door te weinig licht

Veel Nederlanders krijgen te weinig licht. Zeker nu het buiten kouder wordt en de dagen korter worden, komen mensen minder buiten. Hierdoor krijgen ze nauwelijks daglicht en het kunstlicht waar ze de hele dag in werken is niet sterk genoeg. Een gebrek aan licht heeft een negatief effect op de gezondheid. Het beïnvloedt het humeur en de nachtrust, en daarmee ook het functioneren.

7 november 2019 | Door redactie

Licht speelt een grote rol bij het regelen van onze biologische klok. Wie meer daglicht krijgt, slaapt beter. En dat is belangrijk voor het dagelijkse herstel van het lichaam. Een slechte nachtrust verstoort bijvoorbeeld de hormoonhuishouding, en dat kan allerlei klachten tot gevolg hebben. Daarnaast heeft licht direct invloed op onze stemming, zowel positief als negatief. Een gebrek aan licht kan zelfs leiden tot depressies en dus tot langdurig ziekteverzuim van een werknemer.

Werkgever moet meer aandacht hebben voor licht op de werkvloer

Werkgevers proberen de werkprocessen vaak zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Verlichting speelt hierbij vaak een ondergeschikte rol. Ten onrechte, want mensen die in beter licht werken, functioneren nu eenmaal beter. Ze zijn alerter en positiever ingesteld. Diverse studies tonen dit aan. Volgens de Arbowet moet de lichtsterkte op het bureaublad 500 lux zijn, maar wetenschappers pleiten voor minimaal 1000 lux – ongeveer de hoeveelheid licht die in het oog komt op een donkere dag. Werkgevers kunnen ervoor zorgen dat er meer daglicht binnenvalt of, met behulp van speciale lampen, zorgen voor een hogere lichtintensiteit op de werkvloer.

Enkele kleine aanpassingen helpen winterdip voorkomen

Werknemers kunnen zelf ook het nodige doen. Met een paar kleine aanpassingen kunnen zij een winterdip voorkomen. Na de ochtendschemer en tijdens de lunch een half uurtje naar buiten bijvoorbeeld, of – indien mogelijk – dichter bij het raam gaan zitten. Ook een goede nachtrust is belangrijk, en dat lukt beter na de nodige buitenactiviteiten.

Bijlagen bij dit bericht