FNV heeft een meldpunt voor bouwplaatsen geopend waar werknemers in de bouw gevaarlijke situaties kunnen melden. Er zouden zo veel misstanden op bouwplaatsen zijn, dat de vakbond de kliklijn nodig acht. Vooral buitenlandse bouwvakkers zouden bang zijn om gevaarlijke situaties bij hun werkgever aan de kaak te stellen.
Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden in de bouw zijn van levensbelang; gevaarlijke situaties kunnen al snel leiden tot ernstige arbeidsongevallen. Bij FNV zouden zoveel signalen over misstanden in de bouw binnenkomen, dat een meldpunt nodig is. De bond hoopt vooral buitenlandse bouwvakkers te bereiken. Die doen vaak geen melding van gevaarlijke situaties, uit angst hun baan te verliezen. Het aantal bouwvakkers uit Polen en Roemenië is de laatste jaren toegenomen, waardoor er op bouwplaatsen verschillende talen worden gesproken. Bouwvakkers communiceren met elkaar in een mix van (gebrekkig) Engels, Nederlands, Pools en Roemeens. Dat veroorzaakt misverstanden in de communicatie.
Niet alleen de gebrekkige kennis van de Nederlandse en Engelse taal is een risico, ook ontbreekt de discipline en routine om te werken volgens veiligheidsprotocollen en –voorschriften. Ook is het gebruik van beschermingsmiddelen, zoals het dragen van een helm zodra iemand een bouwplaats betreedt, niet vanzelfsprekend. Daarnaast zijn vooral werksituaties waarbij kraanmachines worden ingezet, risicovol. Het opvolgen van aanwijzingen vanaf de grond wordt bemoeilijkt doordat bouwvakkers elkaars taal niet spreken. Dit zou levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Met het meldpunt hoopt FNV snel in kaart te kunnen brengen welke bouwplaatsen risicovol zijn en ongelukken te voorkomen.