Onderzoek steigerongeval voor betere preventie

14 juni 2016 | Door redactie

Werken op hoogte is een serieus arbeidsrisico. Als er een ongeluk gebeurt, is het al snel ernstig. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt daarom een onderzoek in naar een recent steigerongeval met dodelijke afloop.

Eén van de sectoren waarin veilige en gezonde arbeidsomstandigheden niet zo vanzelfsprekend zijn, is de bouw. Zelfs de meest routinematige klussen brengen serieuze arbeidsrisico’s met zich mee. Niet alleen voor de werknemers zelf – denk aan rugklachten (tool) en valgevaar – maar ook voor andere betrokkenen en omstanders of omwonenden. Onlangs overleed een voorbijganger door een ongeval met een steiger in Den Haag. Tijdens hijswerkzaamheden raakten onderdelen van de steiger los en deze troffen een vrouw die langsliep. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft besloten een onderzoek in te stellen naar dit ongeval om de precieze oorzaak te achterhalen.

Inspectie SZW doet ook onderzoek

Door het onderzoek hoopt de Raad niet alleen de oorzaak te vinden maar ook tot aanbevelingen te komen die helpen om het werken met steigers en werken op hoogte veiliger te maken. Zo was in dit geval wel een deel van de omgeving afgezet, maar kwamen de losgeraakte steigerdelen toch daarbuiten terecht.
Ook de Inspectie SZW heeft onderzoek gedaan op de bouwplaats. Omdat er geen werknemers bij het ongeval zijn betrokken, is het officieel geen arbeidsongeval (tool). Maar de werkplek moet wel zo ingericht zijn dat er geen gevaar is voor derden die op of bij de werkplek moeten zijn.